După 917 zile, Moldova are preşedinte! Nicolae Timofti a fost votat de 62 de deputaţi

Embed:

Preşedintele Republicii Moldova a fost ales. Nicolae Timofti este acum şef de stat, cu votul a 62 de deputaţi. Menţionăm că deputaţii comunişti nu au participat la alegerea şefului statului.

Nicolae Timofti a fost desemnat candidatul pentru funcţia de şef al statului de către Alianţa pentru Integrare Europeană. În prezent, el deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Numele lui Nicolae Timofti figurează şi pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Flux contra Moldovei".

Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutulesti, Floreşti. A absolvit şcoala din oraşul Floreşti, apoi Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova. A lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei. În 1976 este ales judecător, iar în 1990 - vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme şi preşedinte al Colegiului Penal. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996 este numit preşedinte al Curţii de Apel. El a fost destituit din această funcţie în decembrie 2001.

Din 1996 şi până în prezent deţine funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, iar din luna martie a anului trecut este preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Nicolae Timofti deţine ordinul "Gloria Muncii" şi titlul de "Om emerit".

Numele lui figurează însă pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Flux contra Moldovei". Atunci Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit violarea dreptului la libertatea de exprimare, iar Moldova a plătit un prejudiciu în valoare de peste patru mii de euro.

Nicolae Timofti se mai regăseşte şi printre judecătorii care au emis o altă hotărâre condamnată de CEDO şi anume ”MACOVEI şi alţii contra Moldovei”. Curtea a stabilit violarea dreptului la un proces echitabil, protecţia proprietăţii şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti privind obligarea Companiei ASITO de a executa contractele de asigurare cu pensie suplimentară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu