După 17 ani de luptă cu cancerul, un tânăr din ţara noastră a învins maladia

Embed:
După 17 ani de luptă cu cancerul, Victor Gîrbu poate zâmbi fericit. A învins maladia. El a ținut un discurs emoționant în deschiderea consultărilor publice din Parlamentul European pe marginea Planului European de Combatere a Cancerului, desfăşurat la Bruxelles la începutul lunii. Am stat de vorbă cu el să vedem care e secretul victoriei.

"Lupta mea a început când aveam 6 luni. M-am simțit foarte rău. Mama m-a dus imediat la spital, unde temerile i-au fost confirmate - am fost diagnosticat cu tumoare Wilms", a menţionat Victor Gîrbu.

Victor Gîrbu are acum 27 de ani şi e student la Bucureşti. Scrie poezii, călătorește și se va căsători în curând. Are toată viaţa înainte. Dar la 6 luni, când a fost diagnosticat cu o teribilă maladie, cancer la rinichi, familia lui era distrusă.

La doi ani, tumoarea s-a extins şi la al doilea rinichi. Au urmat şedinţe lungi de chimioterapie. În ciuda tratamentului dificil, Victor şi-a continuat studiile și a încercat să aibă o viaţă normală.

După 17 ani, medicii i-au spus că a învins cancerul.

În 2013, Victor a plecat în România, la facultate. El este membru al organizației Youth Cancer Europe, care apără drepturile pacienților care au supravieţuit cancerului.

Urologul Corneliu Spînu este cel care l-a operat pe Victor acum 10 ani. Pacientul avea atunci o tumoare de mărimea unei portocale pe singurul rinichi.

În Moldova sunt diagnosticate anual în jur de 10 mii de cazuri noi de cancer. Maladia e responsabilă de aproape 17 la sută din totalul deceselor anuale.
loading...

Lasă un comentariu