Dumitru Țîra a depus două contestații la CEC și la Judecătoria Chișinău, privind excluderea din cursa electorală a lui Andrei Năstase și Ion Ceban (DOC)

Embed:

Candidatul Partidului Popular European din Moldova pentru funcţia de primar general al Capitalei, Dumitru Țîra, cere excluderea din cursa electorală a contracandidatului socialist, Ion Ceban, şi a concurentului, înaintat de blocul "ACUM", Andrei Năstase.

Mai exact, potrivit lui Ţîra, Ion Ceban, nu a îndeplinit indicațiile instanței de judecată care a constatat încălcarea legislației electorale și a interzis utilizarea imaginii personalității istorice Ștefan cel Mare și Sfânt în materialele electorale, inclusiv pe panourile lui Ceban. Conform deciziei judecătoreşti, candidatul socialist urma să le retragă, lucru care nu a fost făcut până în prezent.

Pe de altă parte, Dumitru Ţîra consideră că un alt concurent electoral - Andrei Năstase, a utilizat contrar legii resursele administrative şi simbolurile instituţiilor de stat atunci când în data de 10 octombrie a participat la întâlnirea cu angajaţii Primăriei şi i-a îndemnat pe alegători să-l voteze.

Ambele contestaţii au fost depuse la Judecătoria Chişinău. Ion Ceban şi Andrei Năstase nu au răspuns la telefon pentru a veni cu o replică la afirmaţiile lui Dumitru Ţîra.  

"În pofida reglementărilor legale, privind respectarea legislației electorale care este unitară, egală și obligatorie pentru toți concurenții electorali, candidatul PSRM și cel al Blocului ACUM le ignoră cu desăvârșire. Constatăm că Ion Ceban și Andrei Năstase dau dovadă de o atitudine de lipsă de respect față de Lege. Cei doi concurenți electorali se simt atotputernici și protejați.  

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, fiind susținut de partid cu toate resursele sale, consideră că-i este permis să nu respecte normele imperative din Codul Electoral și chiar mai mult, indicațiile instanței de judecată care a constatat încălcarea legislației electorale și expres a interzis utilizarea imaginii personalității istorice - domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Nesupunerea față de deciziile instanței de judecată care sunt  executorii din momentul pronunțării duce spre două aspecte periculoase și anume: încurajează concurenții electorali să încalce legislația electorală în aceeași manieră din considerentul că lipsește pedeapsa, precum și lipsa de respect față de puterea judecătorească. Puterea lucrului judecat nu are efecte - fapt dovedit prin acțiunile continue de încălcare a legislației electorale de către candidatul PSRM pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău - Ion Ceban, Ori - Democrația Contează.

La fel sunt vădite și nu este necesar de prezentat probe suplimentare asupra acțiunilor și inacțiunilor candidatului PSRM la funcția de Primar General al mun. Chișinău - Ion Ceban privind petrecerea campaniei electorale și anume costurile/cheltuielile exagerate, extra buget și, netransparente efectuate pentru pliante, ziare, panouri publicitare, spoturi video cu caracter electoral. Combinarea în pozele sale de profil de culori și/sau sunete care invocă simboluri naționale ale Republicii Moldova ori ale altui stat.

Candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban a negat prevederile codului electoral, cu intenție, cu bună cunoaștere de caz, în manieră grosolană și continuă, făcând uz de poziția Partidului Socialiștilor, folosind poziția doamnei Greceanîi la întrunirile cu alegătorii, poze și filmulețe cu demnitari de rang înalt în Stat, funcționari publici - membri ai Partidului Socialiștilor cu Președinții ai țărilor străine și alți demnitari de rang înalt ai altor state. Acțiunile ilegale ale candidatului Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al mun.  Chișinău, Ion Ceban rămân nepedepsite, au un caracter continuu și încurajează ceilalți concurenți la încălcare. 

Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM folosește resursele administrative și apare în public sub simbolurile și imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice din țară. Andrei Năstase, făcând uz de poziția sa în societate precum și de funcțiile deținute anterior suspendării, petrece întâlnire cu alegătorii - angajați ai Primăriei mun. Chișinău. Prin întâlnirea organizată la Primărie în data de 10 octombrie 2019 cu angajații acesteia, fiind în campanie electorală, fiind în paralel candidat pentru funcția de primar al mun. Chișinău, Năstase a chemat și a determinat alegătorii să voteze, și-a permis să dea indicații verbale primarului interimar pentru a rezolva anumite probleme din resursele administrative. Acțiunile în cauză se încadrează în prevederile legale - utilizarea resurselor administrative, simboluri, imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, din țară.

Aceste acțiuni sunt interzise de Legislația electorală. Mai mult, Andrei Năstase își permite să încalce normele de conduită privind modul de desfășurare şi de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali. Acțiunile date sunt constituie și încălcare expresă a normelor legale. Desfășurarea campaniei electorale este reglementată de cadrul normativ în vigoare. Sunt fixate reguli de conduită, reguli de procedură bine stabilite și se petrece prin concursul acțiunilor permisive de lege precum și stabilirea de limitări și interdicții", scrie într-un comunicat de presă al candidatului Dumitru Țîra. 

 

Lasă un comentariu