Duminică bogată în fructe. Fermierii şi-au dat întâlnire cu oamenii în centrul Capitalei

Embed:
Tone de fructe s-au vândut ca pâinea caldă în doar câteva ore în centrul Capitalei. Producătorii de struguri, mere, mure şi prune uscate, care au rămas cu roada peste iarnă, s-au întâlnit din nou la târg. Fructele au fost vândute cu preţuri aproape la jumătate faţă de cele din magazine şi pieţe. Majoritatea fermierilor spun că prin organizarea acestui eveniment speră să-şi recupereze măcar o mică parte din cheltuieli.

"- Asta este al dumnevoastră. - Daţi-mi şi mie un kilogram. - 25 de lei vă rog."

Doina Grati a adus la târg aproape două tone jumătate de prune uscate după o tehnologie nouă.

"Suntem foarte bucuroşi că anul ăsta, marfa noastră o consumă oamenii noştri. Avem prune de două tipuri, cu sâmburi şi fără sâmburi. Sunt hidratate, sunt gata pentru consum".

Oamenii au format cozi la taraba cu mure congelate. Deşi au costat 50 de lei, în mai puţin de două ore, au fost vândute 100 de kilograme.

"Avem o cantitate destul de mare, în jur la şase tone de mure. Kilogramul este 50 de lei, este un preţ aş spune eu chiar simbolic că până acum am avut foarte multe cheltuieli", a spus Olga Ţîu, producător de mure. 

Victor Gonţa a venit la târg cu 10 tone de mere tocmai de la Mărculeşti, raionul Floreşti. Fructele s-au vândut cu 4 lei kilogramul.

"Florina se întreabă cel mai bine. Vindem la ladă, 70 de lei lada. Din luna octombrie stau merele în frigider şi sunt cheltuieli mari pe energia electrică, le ţineam la două grade Celsius", a spus Victor Gonţa, producător de mere.

Cele mai multe lăzi au fost totuşi cu struguri. Tatiana Tomiţă a venit de la Cantemir cu peste 500 de lăzi, soiul "Moldova".

"Gustă, e dulce e gustoasă, e păstrată bine chiar dacă suntem deja la începutul lunii aprilie e păstrată foarte bine, 50 de lei o lădiţă. Sunt ultimii struguri care se pot gusta anul acesta", a spus Tatiana Tomiţa, producător de struguri. 

În total, la târg s-au adunat 27 de agricultori din toate colţurile ţării care au adus aproximativ o sută de tone de struguri, 20 de tone de mere şi şase tone de mure.

"Astăzi avem mai mulţi ca data trecută, oamenii au fost receptivi şi şi-au dat seama că chişinăuenii vor să-i ajute", a spus Diana Crudu, organizatoarea evenimentului. 

Astfel, în prima jumătate a zilei, scuarul Catedralei putea fi asociat cu o piaţă. Târgul a fost binevenit mai ales pentru cei care ţin post.

"Vreau să cumpăr struguri, mere şi sunt foarte bucuroasă că încă mai avem acea plăcere să le gustăm şi astăzi. Nu mai sunt nicăieri nici preţuri aşa bune, nici struguri aşa buni".

"Am cumpărat o lădiţă de mere, s-a dus băiatul să mai cumpere şi o să cumpărăm şi poamă. Sănătatea omului e poama şi fructele".

Târgul de roadă locală a fost organizat a doua oară, după ce duminica trecută, 16 producători autohtoni au vândut peste 180 de tone de struguri și 10 tone de mere.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu