DRUMURILE, PREGĂTITE DE IARNĂ. Peste 500 de utilaje sunt gata de intervenţie pe şosele

Drumarii se pregătesc de iarnă. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, au fost procurate deja peste 25 de mii de tone de material antiderapant, sare tehnică și nisip, iar achizițiile continuă.

"Acum noi pregătim material antiderapant, adică noi procurăm sare din Belarus, aducem sarea, luăm nisip şi le amestecăm. Pentru sectoarele periculoase proporţia de 30 de procente material antiderapant, pentru drumurile naţionale în proporţie de 50 de procente. Adică 50 de sare, 50 de nisip", a declarat Ştefan Caunov, director "Drumuri Ialoveni".

Peste 500 de unități de tehnică au fost pregătite pentru a interveni în această iarnă la deszăpezire și la împrăștierea materialului antiderapant. 

Astfel, 100 de autogredere și 33 de buldozere cu șenile vor acționa pe drumurile naționale. 124 de tractoare cu lamă și 18 freze vor curăța drumurile de nămeți. La fel, au fost pregătite 43 de excavatoare, care vor interveni în zonele greu accesibile.

Majoritatea echipamentului este dotat cu sistem GPS, pentru a monitoriza progresul lucrărilor.

Cea mai mare problemă a drumarilor sunt autospecialele vechi, care au nevoie frecvent de reparaţii. Cel mai vechi vehicul este un ZIL, care e utilizat de 30 de ani.

"60 de procente din tehnică este pregătită pentru iarnă: s-au schimbat anvelopele, şenile. Cu părere de rău avem multă tehnică învechită, cea mai veche tehnică e din anul 1988", a spus  Ştefan Caunov, director "Drumuri Ialoveni".

Conducătorii auto spun că nu doar utilajul de deszăpezire ar trebui schimbat, dar şi planul de acţiune a drumarilor şi compoziţia materialului antiderapant.

"Drumurie principale, da, dar periferiile ca deobicei cu întârziere."

"Deci iniţial când ninge bineînţeles e greu, dar timp de o zi se curăţă drumurile."

"Probabil ar trebui să trecem la metode mai moderne, decât nisipul care produce o grămadă de praf."

Drumarii au pregătit și traseele pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Astfel, pe o suprafață de peste 490 de mii de metri pătrați au fost plombate gropile din asfalt, iar pe aproape 25 de mii de metri au fost astupate fisurile.

Totodată, drumarii au adăugat pietriș pe o aproape 122 de kilometri. Muncitorii au nivelat și peste 880 de kilometri de acostamente și au creat 18 pavilioane auto. 

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, pentru sporirea securității circulației rutiere au fost instalate peste 4800 de indicatoare rutiere noi în locul celor deteriorate. Alți aproape 8800 de stâlpi de ghidare cu dispozitive reflectorizante au fost amplasaţi pe drumurile din țară. Totodată, peste 8000 de metri de parapet metalic a fost reparat și au fost realizate peste două mii de treceri pentru pietoni. Drumarii au efectuat și 250 de kilometri de marcaj. 

La fel, pe drumurile naționale au fost instalate 33 de camere de supraveghere, pentru monitorizarea stării condițiilor de circulație pe timp de iarnă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu