Drumurile din Moldova ar putea fi reparate cu bani mai puţini. Metoda, propusă de o companie autohtonă

Embed:

Drumuri bune şi ieftine. Nu este vorba despre un paradox, ci despre o nouă tehnologie de reparaţie propusă de o companie de la noi. Potrivit proiectului, costurile ar putea scădea cu până la 50 la sută, dacă va fi implementată metoda de reciclare a asfaltului.

Inovaţia a fost testată în raionul Călăraşi, pe o porţiune de un kilometru. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, care a mers la faţa locului ca să se convingă de eficienţa lucrărilor.

"Aceasta porţiune cu o lungime de un kilometru, folosind metoda nouă, va fi gata în cinci zile, de două ori mai repede, decât cu tehnologia tradiţională", a spus reporterul PUBLIKA TV, Oxana Bodnar.

Potrivit directorului companiei de construcţii, aceasta tehnologie este utilizată de ani buni în mai multe ţări europene.

"Noi reciclăm asfaltul vechi prin adăugarea cimentului şi bitumului, până obţinem consistenţa necesară. Cu alte cuvinte, este un fel de uzina pe roţi. Prima porţiune, cu o lungime de 800 de metri, am reparat-o în satul Cupcini", a spus Vadim Scorobogatico, director general al companiei de construcţii. 

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, susţine că lucrările vor fi monitorizate de un grup de lucru pentru a vedea dacă este cazul ca tehnologia să fie extinsă la scară naţională.

"Deja văd o eficienţă, de 20-30 la sută mai ieftin. Noi vom putea cu aceeaşi bani, cu aceleaşi resurse să facem mai multe porţiuni de drum. Toate materialele folosite pentru aceasta tehnologie sunt produse în Moldova, nu avem nevoie să le importăm", a spus Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Conducerea Administraţiei de Stat al Drumurilor spune că noua metodă va putea asigura un termen corespunzător de exploatare a drumului.

"Baza drumului devine atât de puternică, utilizând cimentul, minim acest sector va fi utilizat 15 ani fără probleme, aşa prevedem noi, cu întreţinere, de asemenea, corespunzătoare", a spus Gheorghe Curmei, şef al Administraţiei de Stat al Drumurilor.

La rândul său, şoferii se bucură că vor avea un drum de calitate. Până acum, din cauza gropilor, erau nevoiţi să repare maşini aproape în fiecare săptămână.

"O să fie foarte bine. Şi maşina e veche, des o reparam."

"Suntem toţi bucuroşi că se face drumul."

Costul lucrărilor în raionul Călăraşi ajunge la 2,5 milioane. Banii au fost alocaţi în cadrul programului Drumuri bune pentru Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu