Drumurile care leagă satele din ţară ar putea fi reparate şi întreţinute din Fondul Rutier

Embed:

Drumurile care leaga satele din ţară ar putea fi reparate şi întreţinute din Fondul Rutier. Un proiect a fost avizat pozitiv de Comisia Economie a Parlamentului, dar şi de Guvern. Până acum drumurile locale erau în gestiunea primăriilor, care de cele mai multe ori nu au bani pentru lucrări de reabilitare.

Documentul prevede ca jumătate din banii Fondului Rutier să fie alocaţi pentru întreţinerea drumurilor naţionale şi locale. Proiectul nu a fost susţinut de comunişti şi de grupul Dodon. Ei consideră că banii vor fi repartizaţi pe criterii politice. "Se poate întâmpla ca ministrul Transporturilor sau cel al Construcţiilor să semneze dispoziţii ca în Orhei să se fie alocate trei milioane, iar pentru Făleşti nimic", a spus deputatul PCRM Oleg Reidman.

"Propunerea nostră e să luăm o altă parte a fondurilor, cele acumulate în Fondul Naţional Rutier să dăm dreptul să fie alocate la reparaţia drumurilor comunitare. Fondurile vor fi alocate după necesităţile în localitate", a menţionat autorul proiectului, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici.

Autorităţile locale salută iniţiativa. Primarul satului Bubuieci, Ion Şeremeţ, spune că în prezent drumul care leagă această localitate de localitatea Humuleşti este într-o stare dezastruoasă. Asta în timp ce peste două mii de şoferi din Bubuieci contribuie anual cu câte trei milioane de lei în fondul rutier.

"Suntem în aşteptarea măcar a unei cote din această sumă enormă cu care contribuim la bugetul naţional", a specificat edilul.

Locuitorii din Humuleşti spun că aşteaptă cu nerăbdare ca drumul să fie reparat: "Pe jos, alt drum nu e. Magazin nu este, pâine nu-i. Pe jos până la Bubuieci".

În Republica Moldova sunt peste şase mii de kilometri de drumuri locale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu