DRUMURI VECHI LA ANENII NOI. Localnicii au protestat pentru reabilitarea traseelor (FOTOREPORT)

Embed:

Asfaltul a dispărut pe drumul naţional ce face legătură între mai multe localităţi din raionul Anenii Noi. Camioanele de mare tonaj pline cu materiale de construcţie extrase din carierele din preajmă au distrus drumul ce face legătură între Teliţa Nouă şi Puhăceni. Sătui de promisiuni deşarte, oamenii au ieşit, astăzi, în stradă pentru a cere reabilitarea drumului.

"Starea drumului e catastrofală. Noi ne-am săturat. Drumurile sunt ca după război. Eu nu pot să vin la mama mea acasă, care e bătrână".

În 2008, după ce în zonă au apărut mai multe cariere de nisip şi pietriş, fluxul maşinilor de mare tonaj a crescut simţitor, iar gropile micii din asfalt s-au transformat în adevărate cratere.

"E foarte rău drumul, o oră de devreme îţi trebuie să-l parcurgi. Da dacă îţi trebuie urgent la spital, e foarte rău".

"Noi avem pe rol mai multe acţiuni în judecată, la judecătoria Anenii Noi. Ne judecăm cu administraţia publică locală din satul Puhăceni, şi cu agenţii economici care gestionează carierele".

Oamenii acuză poliţia că nu face nimic pentru a-i sancţiona pe cei care le deteriorează drumul. Şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie din Anenii Noi, Chiril Panta neagă acuzaţiile.

"Panta: Aceastea sunt nişte bănuieli a lor probabil.
Reporter: De la începutul anului, câte amenzi au fost aplicate?
Panta: Acum nu pot să vă zic, că nu sunt pregătit să vă zic. Nu vreau să vă zic o cifră falsă.
Reporter: Cât de des aţi ieşit în razii cu ANTA?
Panta: Conform programului de lucru.
Reporter: Ultima dată când a fost?
Panta: Nu vă pot spune".

La faţa locului a venit şi deputatul PPDA Inga Grigoriu, care le-a spus oamenilor că până la sfârşitul săptămânii va veni cu o soluţie. Aceştia, însă, nu mai cred promisiunilor.

"Nimic nu se face, ei numai pentru dânşii, ei a lor, doar întrebările lor. Da restul nimic. Ei demisii, pe acela îl concediază, cumătri, nănaşi se pun la funcţii".

Am încercat să obţinem o explicaţie de la administratorii carierelor de nisip şi pietriş din zonă, însă nimeni nu ne-a putut oferi un răspuns.

"Nu vă pot spune nimic".

Unii şoferi, dintre cei pe care i-am surpins ieşind de pe teritoriul carierei de nisip, recunosc faptul că uneori încalcă regulamentul rutier.

"La încărcătură nu se dă voie mai mult de 40 de tone şi 200.
- Oamenii din satele vecine spun că din cauza maşinilor de mare tonaj, se strică drumurile.
- Se prea poate, că e cald, eu de unde să ştiu. Hai că sunt ocupat".

Mai târziu, conducerea carierelor din zonă a difuzat un comunicat de presă în care precizează că sunt gata să contribuie la reabilitarea drumului, chiar dacă nu sunt obligaţi să o facă. Pentru asta însă autorităţile din domeniu trebuie să coordoneze lucrările, iar statul să contribuie la asta. Stoparea activităţii carierelor nu reprezintă o soluţie, deoarece mii de oameni ar rămâne fără un loc de muncă.

Cu ajutorul elementelor grafice, vom transforma acest drum, plin cu gropi, într-o șosea perfectă, care corespune tuturor standartelor europene. În prezent, aproape 30 de kilometri, care fac legătură între mai multe sate din raionul Anenii Noi, necesită o astfel de reparație capitală.

Localnicii care au ieşit astăzi la protest, ameninţă că vor bloca drumul dacă acesta nu va fi reparat în următoarele luni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu