Drumul naţional Chişinău-Giurgiuleşti va fi reabilitat. Când vor începe lucrările de reparaţie

Embed:

Două porţiuni din drumul naţional Chişinău-Giurgiuleşti vor fi reabilitate de o companie din Ucraina. Ministerul Economiei a semnat contractul cu agentul economic, ce va realiza lucrările în următorii trei ani. Antreprenorul va repara în jur de 85 de kilometri. E vorba despre tronsonul din satul Svetlîi din Găgăuzia şi până la drumul de ocolire din satul Slobozia Mare, raionul Cahul.

Proiectul prevede lucrări de asfaltare, construcţia podurilor, iar prin sate vor fi reabilitate căile de acces în curţi, trotuarele şi iluminatul public. După ce a cum un an, autorităţile au reziliat contractul cu o firmă din România care s-a angajat să reabiliteze şoseaua şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile, Administraţia de Stat a Drumurilor a organizat o nouă licitaţie. De această dată, condiţiile contractuale au fost însă mai stricte.

"Procesul de selectare a companiei a fost unul riguros. Sunt prevăzute penalităţi de întârziere cu 0,1 % pe zi, dar nu mai mult de 10% din valoarea contractului. Va fi desemnată o companie internaţională pentru a monitoriza execuţia lucrărilor", a spus Gheorghe Curmei, şef al Administrației de Stat a Drumurilor.

Antreprenorul ucrainean susţine că dispune de specialişti şi tehnică modernă şi promite că va finaliza lucrările în cel mult doi ani.

"Noi suntem compania care în Ucraina a construit şi reabilitat mai mult de două mii de kilometri de drum. Noi ne asumăm toată responsabilitatea ce ţine de noi ca să realizăm acest proiect calitativ şi în termen", a spus Mykola Tymofeiev, agent economic din Ucraina.

Perioada de garanție a lucrărilor va fi de 12 luni. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a menţionat că acest drum este foarte important pentru cetăţeni, mai ales că face legătură cu portul Giurgiuleşti.

"Ştiu cât de mult este aşteptat acest drum de agenţii economici din regiune şi nu numai. Vor avea costuri mai mici pentru transport, vor avea timp mai scurt de livrare a produselor şi comenzilor către clienţi. Ambulanța sau serviciile speciale vor avea acces liber şi mai rapid către cei care au nevoie", a spus Chiril Gaburici, ministru al Economiei şi Infrastructurii.

Costul lucrărilor de construcție este de circa 29,3 milioane de euro. Contractul e parte a Programului din Sectorul Drumurilor, realizat cu suportul financiar al BERD.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu