Drepturile opoziţiei în Moldova. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Boţan: Însăşi opoziţia spune că nu are nevoie de o asemenea lege. Este important să-şi amintească cei de la guvernare că vor ajunge în opoziţie. 

(UPDATE 22.53) Nicolenco: Nu cred că este nevoie o lege a opoziţiei. Dacă mai punem şi asta, fiecare va umbla cu Parlamentul său şi aşa societatea este împărţită. 

(UPDATE 22.52) Godea: Dacă s-ar respecta buchia legii nu am avea nevoie de o lege separată. Nu am vorbi despre depolitizare.

(UPDATE 22.52) Stepaniuc: Este necesară o lege a opoziţiei. Discuţii vor mai avea loc.

(UPDATE 22.52) Gurău: Nu este necesară legea opoziţie. Trebuie respectată legislaţia în vigoare. 

(UPDATE 22.51) Stepaniuc: Nu trebuie să ai declaraţii diferite când vine Rogozin. 

(UPDATE 22.50) Nicolenco: Preşedintele nostru trebuie să meargă acolo şi să înţeleagă că în cele moment i se va întoarce spatele, dar vor mai fi oameni acolo. În rusă se spune că dacă te au, asta nu înseamnă că te iubesc. Rolul de preşedinte de stat, trebuie să lase la o parte astfel de lucruri. 

(UPDATE 22.48) Gurău: Orice oportunitate de aşa nivel este valorificată. Nu subestimaţi, dl Godea, vectorul estic. 

(UPDATE 22.46) Boţan: Îmi amintesc că premierul a trebuit să meargă la olimpiadă să discute cu Putin. Trebuie un contact personal. Acest club al preşedinţilor este important. 

(UPDATE 22.45) Stepaniuc: Preşedintele nostru ales aşa cum a fost ales nu a fost lăsat să meargă la summitul CSI. Asta înseamnă că reprezentatnul Moldovei trebuie să discute nişte situaţii economice. Timofti care s-a pronunţat cu mesajul antirusesc nu are ce discuta acolo. 

(UPDATE 22.41) Godea: Sunt lucruri mult mai grave. În Merkel se aruncă cu coctail Molotov. Vine Barroso şi sare o maşină în aer în Chişinău. Roibu a plecat din funcţie petnru că a fost scăpată situaţia de sub control. Nici actualul ministru nu face faţă. Referitor la CSI: morţii sunt morţi. Nu va fi un contract semnat cu Gazpromul. M-a şocat modul în care se iau deciziile la adunarea CSI. L-am întrebat pe Alexandru Stoianoglo şi mi-a spus că astfel se iau deciziile. M-am trezit la sfârşitul şedinţei şi trebuia să semnez o listă că am fost la şedinţa cealaltă. Nu are niciun sens să participăm la aceste şedinţe. 

(UPDATE 22.40) Gurău: Dacă se postează imagini cu tineri care au pistoale în mâini la Botanica, ce stat suntem noi?

(UPDATE 22.37) Stepaniuc: Şi încă acel monument dezastruos. Sunt implicaţi din ambele părţi şi trebuie să vină a treia forţă. Dacă nu au fost depistaţi organizatorii, sunt filmaţi oameni care au bătut poliţiştii. Cui ridicăm monument în faţa palatului parlamentar?

(UPDATE 22.37) Gurău: Ba da. S-au dat bani pentru film. 

(UPDATE 22.37) Godea: Cred că pe 7 aprilie am avut halucinaţii. Nu s-a întâmplat nimic. 

(UPDATE 22.36) Gurău: Am aşteptat după discursul lui Filat din vara trecută să apară politicieni responsabili. Se baza pe necesităţile poporului. Am obţinut ferma de la Trifăneşti? Procurorul General transmiste mesaje din timp ca să nu ne facem. 

(UPDATE 22.30) Boţan: Este greşit să i se ofere opoziţiei una sau alta. Vara trecută părea că AIE se destramă. Se discutau două variante a unei noi majorităţi cu participarea PCRM. Dacă la începutul mandatului se numeau oameni din partea opoziţiei, acei oameni trebuiau să fie schimbaţi din nou. Dorin Chirtoacă a devenit fenomen politic în RM, graţie PPCD care au obţinut timp de antenă. În instituţiile care potrivit CC trebuie depolitizate trebuie ca oamenii să fie aleşi pe criterii profesionale, iar mai apoi să fie aleşi de opoziţie. Ar putea fi invitaţi experţi din alte ţări. 

(UPDATE 22.28) Godea: Am ajuns să comparăm o guvernare democratică cu o democratică criptocomunistă. 

(UPDATE 22.22) Stepaniuc: Niciodată nu am crezut în depolitizare. Dacă vorbim de acele cedări, sut de acord că nu s-au făcut cedări masive. Dar PD şi PCRM au primit atunci nişte posibilităţi. La CEC, Ştirbu avea toată puterea şi nu putea nimeni să o limiteze. Dl Godea are dreptate. Consider că fosta guvernare a făcut multe lucruri bune. După 2009 a avut loc un derapaj: închiderea unui post TV. Asta poate fi restabilit fie prin adoptarea legii opoziţiei. Şi asta nu pentru că cetăţeni se vor întreba când va fi atacată legea opoziţiei ca în Spania, Cehia sau Danemarca unde lucrează această lege. Din 2009, unicul caz când am fost invitat la o discuţie ca partid extraparlamentar am fost invitat de către Ministerul Justiţiei. 

(UPDATE 22.15) Godea: Ne apropiem cu paşi siguri de Europa dacă ne măturăm curţile şi prăşim buruienile de sub gard. Cum nu a stat Voronin nu va sta nici Jeka, aceşti hoţi nu sunt de acelaşi nivel. Comuniştii vin unu plus unu la şedinţele comisiei, Poleaschi şi Vitiuc vin o dată. Nu este nevoie de o lege specială a opoziţiei. Dacă se cade de acord ca opoziţiei să îi revine funcţii de control. Trebuie să revenim la situaţia din 2009. Dacă se urmăreşte o depolitizare reală, nu contează cine este la putere şi cine în opoziţie. Comuniştii şi-au permis foarte multe lucruri. Nu cred că derapajele anticonstituţionale pot fi justificate cumva. Comuniştii nu s-au declarat ferm pentru UE. 

(UPDATE 22.13) Boţan: Nu trebuia să se ajungă până la situaţia ca reprezentanţii opoziţie să ajungă la CC. În 2005 a avut loc aceeaşi politizare pe de-a-ndoaselea. Să admitem că mâine AIE decide să dizolve CEC şi numeşte acolo reprezentanţii actualei opoziţiei. Peste doi ani se întâmplă că actuala guvernare ajunge în opoziţie şi se va dizolva din nou CEC. Unde este stabilitatea în funcţie?

(UPDATE 22.12) Gurău: Două ministere au avut câte doi-patru membri de partid. Puterea corupe, dar să vedem acum cine este membru de partid. 

(UPDATE 22.11) Boţan: Mă tem că PCRM va insista pe politizarea pe de-a-ndoaselea. Nu trebuie ca Parlamentul să facă oferte speciale opoziţiei. 

(UPDATE 22.10) Gurău: În politică este mult mai greu să te abţii când ai putere absolută. Îmi imaginez cu groază ce se întâmpla dacă AIE avea majoritate constituţională. 

(UPDATE 22.02) Sîrbu: Suntem mulţumiţi că instanţa a adoptat această decizie. Toate instanţele din RM sunt partajate pe criteriu politic. Această decizie nu este probabil atât de importantă pentru AIE şi li s-a permis să fie autonomi. CC s-a ghidat de buchia legii şi a adoptat o hotărâre cât de cât aproape de adevărul constituţional. Este o sugestie care trebuei să fie luată în consideraţie de către AIE. Vom insista ca în Regulamentul Parlamentului să fie inclusă o oră a Guvernului obligatorie şi despre şedinţa specială a Parlamentului. În februarie 2011 am venit cu un proeict de lege prin care am propus revenirea la reglementările ca opoziţia să numească majoritatea la CEC, Curtea de Conturi, SIS, iar acest proeict de lege a avut aceeaşi soartă: se prăfuieşte pe poliţele Parlamentului. Nu este nevoie de o lege aparte a opoziţie. Este imposibil să dai drepturi opoziţiei printr-o modificare a legii. Actuala majoritate ignoră adresele CC. Am rezerve privin executarea promptă a deciziei. 

(UPDATE 22.00) Gurău: Avem şi noi o parte din vină.

(UPDATE 21.50) Nicolenco: Exact aşa opoziţiei pe vremea guvernării PCRM nu i se permitea. Această atenţie s-a produs aici şi acum. PCRM nu a avut grijă să îşi aştearnă paiele. 

(UPDATE 21.49) Boţan: CC a procedat absolut corect. Ei au făcut un exces de bunăvoinţă pentru opoziţie. Explicaţia este că judecătorii de la CC înţeleg că ceva nu este normal cu democraţia noastră. În legile RM, noţiunea de opoziţie nu est consacrată în legile Moldovei. Dl Godea are dreptate. Există deputatul care are dreptul să vină cu iniţiative, iar Parlamentul trebuie să le analizeze. CC a vrut într-o manieră delicată, decentă de a atrage atenţia. Denotă o situaţie anormală, nu trebuiau să apară astfel de sesizări. Mihai Ghimpu au făcut o declaraţie despre rolul opoziţiei şi spunea că aceasta este importantă într-o democraţie şi spunea ca opoziţia să deţină o funcţie de control. Oare nu cumva actuala guvernare se gândeşte că va ajunge în opoziţie şi îşi aşterne paie? Se întâmplă ceva pozitiv. 

(UPDATE 21.48) Godea: Sunt situaţii greu de explicat. Este uşor din punct de vedere politic. Guvernul s-a spălat pe mâni de rezoluţia votată de diaspore care vor minister. 

(UPDATE 21.45) Stepaniuc: CC a făcut un lucru foarte corect, care trebuia făcut demult. Există în Constituţie despre statutul deputatului şi nu se spune despre parlamentarul de la guvernare şi din opoziţiei. Nu se face diferenţă. Deputatul are drept la iniţiativă, dar este altceva dacă se va vota sau nu. Este vorba despre o şedinţă ordinară, ca în Cehia, când joia se discută proiectele opoziţiei. Acest lucru trebuia făcut în 2003-2004. Nu s-a adoptat o lege despre opoziţie. Chiar PCRM ar trebui să se ocupe despre asta. Şi cei de la guvernare mâine ar putea fi în opoziţie şi vor avea nevoie de această lege. 

(UPDATE 21.44) Godea: S-a produs deja. Este personalizarea instituţiilor statului. 

(UPDATE 21.42) Gurău: De ce transformăm Parlamentul în cerşetori şi cei cărora li se permite? La noi, la moment, practic are loc dezinstituţionalizarea ţării.

(UPDATE 21.40) Nicolenco: Este neclar ce ar însemna şedinţe speciale. Este un stat care are guvernar şi opoziţie. De ce petnru opoziţie trebuie să se facă ceva de excepţie, ca special. Opoziţiei trebuie să i se dea de  lucru. Când Parlamentul a început să lucreze, PCRM a îmblat hai-hui de la şedinţe şi au spus că nu recunosc legitimitatea acestui for. Să li se dea de lucru acum. Prin eforul lor să se confirme legitimitatea acestui for. 

(UPDATE 21.35) Gurău: Buquicchio le-a arătat din deget parlamentarilor noştri că au sărit capra. Noi nu avem instituţii care ar pleda pentru respectarea drepturilor democratice. Timofti a spus că va fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Se constată însă maximalizarea derapajelor în aspectul democraţiei procedurale. Putem aduce o sumedenie de argumente că prin acestea se confirmă că avem la guvernare trei grupuri de influenţă, grupuri organizate care şi-au împărţit sferele de influenţă. Curtea Constituţională trebuia să ia atitudine faţă de demersul PCRM. CC simte că vor treui s dea răspuns la întrebări ai complicate. Dl Godea a spus corect, că dacă s-ar respecta buchia legii n-ar trebui să intervină CC. 

(UPDATE 21.31) Godea: Dacă există o instituţie care salvgardează principiile şi valoridle democratice este bine. Ceea ce se întâmplă în Parlament este strigător la cer. Într-o ţară normală nu ar trebui şedinţe speciale. Dacă s-ar respecta regulamentul Parlamentului. Guvernul trebuie să dea aviz pentru proiectele ce ţinde bugetul public. Sunt proiecte care stau de ani de zile şi nu au acest aviz. Astfel, comisia nu poate fi sesizată. La noi s-a încetăţenit o practică proastă pentru că aceste proiecte sunt adoptate în prima lectură fără avizul Guvernului. Abia săptămâna trecută Parlamentul a adoptat una din iniţiativele mele. Şi asta pentru că o altă colegă avea un proiect similar. Este foarte greu să introduci în ordinea de zi un proiect, dacă nu faci parte dintr-o fracţiune a AIE. 

(21.30) Veste minune! Parlamentul ar trebui să examineze iniţiativele legislative ale opoziţiei în cadrul unor şedinţe speciale ale Parlamentului. Este sugestia magistraţilor Curţii Constituţionale, care spun că astfel va fi respectat rolul opoziţiei în procesul de funcţionare a democraţiei.

Propunerea vine în contextul sesizării comuniştilor, care deja au anunţat despre victoria parţială a opoziţiei.

O fi aşa? Cum trebuie interpretată deciza Curţii şi care sunt drepturile opoziţiei?

În această seară discutăm la Fabrika împreună cu: 

- preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea

- preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc

- comentatorii politici Olga Nicolenco şi Victor Gurău

- analistul politic Igor Boţan

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu