Drapelul bicolor - mărul discordiei LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:55) Ion Butmalai deputat PLDM Pentru o luptă politică neghioabă, comuniştii îndobitocesc poporul.

(UPDATE 22:53) Sergiu Sîrbu deputat PCRM PCRM va continua lupta politică şi va promova simbolurile noastre. Dacă instanţele vor spune să le scoate, le vom scoate, dar vom continua să-l utilizăm ca simbol. Este o luptă  mult mai largă.

(UPDATE 22:52) Sergiu Sîrbu deputat PCRM PLDM, care nu ne permite să organizăm manifestaţii în PMAN pe 1 mai.

(UPDATE 22:51) Ion Butmalai deputat PLDM Cine vă încurcă să manifestaţi legal?

(UPDATE 22:50) Anatol Dubrovschi istoric Culorile drapelului sunt o problemă minoră. Pentru că este vorba de o luptă  politică, care denotă că în sociatate nu există democraţie.

(UPDATE 22:48) Igor Boţan analist politic Eu simpatizez opoziţia pentru că s-a revoltat şi pentru că avem nevoie de opoziţie. Nu îmi place ceea ce fac ei, pentru că încalcă legea şi au jurişti buni care ştiu că dosare penale nu pot fi intentate. Nu văd profanare aici, ei îşi joacă jocul în care AIE s-a prins.

(UPDATE 22:45) Igor Boţan analist politic AIE tebuie să găsească poduri de comunicare cu PCRM ca ei să vină în Parlament şi ca Moldova să progreseze.

(UPDATE 22:44) Igor Boţan analist politic Conflictul se va termina cu o mică victorie a PCRM. AIE trebuie să facă ca cetăţenii trebuie să uite cât mai repede de aceste cazuri. Pentru că PCRM îşi permite în mod deliberat să încalce legi. Ei se consideră moral superiori, pentru că AIE a încălcat mai multe legi pentru a alege şeful statului.

(UPDATE 22:40) Gheorghe Susarenco fost viceministru al Justiţiei Pe vasele marine se arborează drapelul statlui pe care îl reprezintă. Piraţii au sfidat aceste reguli. Iar comuniştii sunt piraţi, în acest caz. Nava maritimă, avoionul, corabia sunt părţi ale statului.

(UPDATE 22:35) Ion Butmalai deputat PLDM  Veniţi în paltou trâmbiţaţi în faţa întregii ţări. Dar faţă de cine au fost intentate aceste dosare? Ştiţi, d-mle Sârbu? Aceste dosare au fost intentate pe fapt - faţă de Consiliul raional şi local, pentru că e decizie colectivă, şi pentru că nu pot fi bănuiţi toţi consilierii.

(UPDATE 22:30) Ion Butmalai deputat PLDM  În Moldova e dezmăţ din cauza lui Vladimir Voronin. Legislaţia a fost modificată de către comunişti. Acum vreţi să vă spălaţi pe mâini. E o luptă politică din care vreţi mai multe dividende. Nu aţi promovat o lege cu privire la opoziţie.

(UPDATE 22:24) Sergiu Sîrbu deputat PCRM Nu suntem auziţi şi căutăm astfel alte forme ca să fim auziţi.

(UPDATE 22:22) Anatol Dubrovschi istoric Juriştii şi-au spus cuvântul - că nu este încălcare. Dar momentul politic – în societate lipseşte dialogul şi democraţia.

(UPDATE 22:16) Igor Boţan analist politic Nu a fost profanare, este un element de luptă politică. Uităm că AIE a ales şefului statului într-o manieră specifică şi a încălcat în orice fel se putea legea. Care a fost pedeapsa când s-a încălcat drepul a vot secret? A fost pedepsită, dar a tras foloase şi a ales şeful statului. Expresia politică a ceea ce face PCRM nu e contestarea simbolicii de stat, este că ei consideră că această putere este lipsită de legitimitate, iar ei fac un truc politic - storc profituri politice. Ceea ce mă miră este comportamentul AIE. Ei trebuie să facă ca această gâlceavă să fie dată uitării cât mai repede. Să anuleze deciziile şi să-I lase în pace, pentru că este legea explică ce înseamnă profanare.

(UPDATE 22:12) Ion Butmalai deputat PLDM Comuniştii în loc să vină în Parlament, ca delegaţi ai poporului, merg prin localităţi şi induc lumea în eroare.

(UPDATE 22:10) Sergiu Sîrbu deputat PCRM PCRM vrea să spulbere speculaţiile – noi nu am vrut să schimbăm drapelul Republicii Moldova. Avem scopul să aducem societăţii un simbol, unele valori culturale şi istorice. Elementul albastru în tricolor a apărut mai târziu, într-adevăr, dar este o variantă schimbată. Simbolizează o altfel de guvernare, pentru că ceea ce este acum este o încălare. Acest simbol vine de la popor.

(UPDATE 22:08) Gheorghe Susarenco fost viceministru al Justiţiei Ce se are în vedere când se împinge un steag, care chipurile a fost purtat de Ştefan cel Mare? Oare nu este nu măr al discordiei? Sîrbu care a făcut şcoală, de ce nu spun cu mâna pe inimă ce vor de fapt comuniştii. Se induce în eroare societatea.

(UPDATE 22:02) Ion Butmalai deputat PLDM A profana – a trata fără respect cuvenit lucruri considere sfinte. Iar drapelul este un lucru sfânt. Şi la etapa actuala, de către PCRM se fac intenţionat aceste lucruri. În baza Legii cu privire la simboluri publice, acele autorităţi de nivelul 1 şi 2, pot să aprobe aceste simboluri doar după ce Comisia de Heraldică dă avizul. La comandă nu a fost careva lucruri îndeplinite. Dle Sîrbu, aş solicita răbdare, dar şi mai mult, educaţie. Bicolorul a fost utilizat pentru prima dată de comunişti şi nu este drapelul lui Ştefan cel Mare.

(UPDATE 21:55) Igor Boţan analist politic Vreau ca AIE să nu repete greţelile comuniştilor. Răzbunarea trebuie să vină de la cetăţeni. Ceea ce se întâmplă, este o hărţuială politică împotriva opoziţiei.

(UPDATE 21:53) Igor Boţan analist politic De ce PCRM a recurs la această acţiune? Ei consideră că în Republica Moldova a fost uzurpată puterea de stat. Astfel, ei au arborat un drapel care îi reprezintă.

(UPDATE 21:51) Igor Boţan analist politicLegea a fost încălcată, iar situaţia se poate ameliora prin anularea deciziei Comisiilor locale, dar nicidecum prin deschiderea dosarelor penale.

(UPDATE 21:47) Gheorghe Susarenco fost viceministru al Justiţiei Juriştii din platou să citească legea, să nu fie demagogi şi să nu profaneze legea, aşa cum o face deputatul comunist Sîrbu. Aţi pus pe jar ţara cu bicolorul acesta, pentru că nu vreţi integrare europeană. Faceţi demagogie!

(UPDATE 21:46 Anatol Dubrovschi istoric Şi la Primărie este drapelul UE, dar nimeni nu spune că este profanare. Unde este problema profanării? Nu trebuie să ne limităm la dosarele penale împotriva acestor oameni. Deschidea dosarelor penale a devenit o tradiţie începând cu anul 2009.

(UPDATE 21:44) Ion Butmalai deputat PLDM Mă miră părerile lui Voronin. Dvs., d-mle Sîrbu, induceţi societatea în eroare. Art. 12 din Constituţiei prevede că drapelul de stat este Tricolorul. Sunt aberaţii, pe care cetăţeanul nu le înţelege. Este un comportament obraznic din partea Dvs. O să vă dovedesc că ceea ce spuneţi, nu e adevăr. Bicolorul nu poate să fie simbolică locală a mai multor localităţi.

(UPDATE 21: 41) Sergiu Sîrbu deputat PCRM Nu poate fi vorba de dosar penal. Legea prevede că desenarea, călcarea în picioare, murdărirea este o profanare, dar nu arborarea. Profanarea sunt acţiuni de batjocură, insultă şi anume astfel de profanare a avut loc la 7 aprilie. Poate nu a fost respectată procedura de înregistrare,k dar nu a avut loc o profanare.

(UPDATE 21: 36) Sergiu Sîrbu deputat PCRM  Vladimir Voronin are perfectă dreptare. Nu este vorba de profanare, iar Procuratura intentează dosare penale pentru că este la cheremul actualei guvernări. Procuratura este utilizată în scopuri policitice, de intimidare a opoziţiei.

(21:28) Dosare penale în loc de steaguri bicolore. În ajunul Zilei Drapelului, Procuratura Generală a pornit cinci dosare penale pentru arborarea drapelului roşu-albastru în cinci raioane din ţară. De când comuniştii, social-democraţii, dar şi socialiştii lui Igor Dodon au optat pentru steagul bicolor, tot mai multe localităţi din ţară, conduse de PCRM, arborează pe instituţiile statului drapelul roşu-albastru. Comuniştii spun că este drapelul istoric al Moldovei medievale.

Majoritatea istoricilor, însă, spun că este o minciună. Cu ce se va termina războiul steagurilor? Şi ce se face mai mult pe marginea acestui subiect - istorie, politică sau PR? În această seară discutăm cu deputatul PCRM Sergiu Sârbu, deputatul PLDM Ion Butmalai, fostul viceministru al Justiţiei Gheorghe Susarenco, istoricul Anatol Dubrovschi şi analistul politic Igor Boţan. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu