DRAMA OAMENILOR CU PROBLEME CARDIACE. Aceștia se pot opera doar în două spitale din țară

Embed:
Sute de oameni cu probleme cardiace sunt nevoiți să aștepte și câte doi ani pentru a fi operaţi. Intervenții de acest gen se fac doar la Spitalul Republican "Timofei Moșneaga", unde este singura secție de stat specializată. Numărul de pacienți pe lista de așteptare este însă prea mare pentru cei cinci chirurgi care activează acolo.

Eugenia Eșan a fost operată acum două săptămâni. Ea a așteptat această intervenţie un an și opt luni.

"Eu mă temeam și nu vroiam, dar atunci când bătăile au devenit atât de dureroase, încât nu mai puteam, a fost nevoită să vin. La vârsta asta, mă gândeam deamu cât mi-a mai rămas. Care e mai tânăr, dar eu mă gândeam că voi da duba mai repede", a spus pacienta Eugenia Eșan.

În aceeași situație este și Mihail Șova. El a fost înscris pentru o intervenție pe cord acum șase luni și a fost operat recent de urgență, după ce a ajuns la spital în stare foarte gravă.

"Desigur că e retrăire, când mai cunoști ce te așteaptă, dar trebuie să învingem. Până în timpul de față, mă simt foarte bine și sunt mulțumit", a spus pacientul Mihail Șova.

În saloanele Secției de Chirurgie Cardiacă a Viciilor Dobândite sunt 25 de locuri de internare. Cei care așteaptă să fie operați spun că sunt niște norocoși că le-a venit rândul.

"Am așteptat undeva vreo opt - nouă luni. Acum suntem în așteptarea operației", a spus pacientul Ștefan Luca.

Chirurgii spun că mulți dintre pacienții înregistrați s-au operat în alte spitale sau, și mai rău, au decedat.

Așa că dacă ar verifica din nou listele, acestea ar fi mai scurte. Medicii care lucrează în această secție efectuează anual cel mult 700 de intervenții chirurgicale. Dar pentru a acoperi necesitățile populației, ar trebui fi făcute cel puțin trei mii de operații anual. Secția este dotată doar cu două săli de operație, una dintre care activează o dată la două zile, și 30 de locuri pentru internare.

"Avem posibilitatea să efectuăm două operații pe zi, dar zilnic vin câte patru, cinci pacienți noi. Ar trebui de dublat numărul de chirurgi și așa, am putea dubla numărul de operații. Ar mai trebui încă vreo două săli de operație", a spus șeful Secției Chirurgia Cradiacă a Viciilor Dobândite, Gheorghe Manolache.

Totuși, dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu ar exista chirurgi pregătiți pentru angajare. Asta pentru că în Moldova nu se face rezidentură în cardio-chirurgie, ci doar peste hotare. Abia în acest an, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" a început să fie predat un astfel de curs.

"Un chirurg cardio-vascular se pregătește cel puțin cinci ani. Adică dacă noi ne gândim ca pe viitor să ne mărim spațiile, să ne mărim capacitățile instituției în domeniul dat, trebuie de pe acum să trimitem specialiști sau tineri medici la specializare undeva peste hotare, după ce își luat rezidențiatul la noi", a spus directorul Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga", Anatol Ciubotaru.

Spitalul Republican este singura instituție în care operațiile pe cord sunt acoperite de polița de asigurare. Astfel de intervenții mai pot fi făcute într-o singură clinică privată din țară. De regulă, acestea costă între 80 de mii și o sută de mii de lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, bolile cardio-vasculare sunt principala cauză a mortalității la moldoveni. Anul trecut, 57 la sută din populație a murit din cauza bolilor la aparatul circulator.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu