Drăguţanu: Mâine, la şedinţa Parlamentului, veţi afla cine se face vinovat de situaţia de la BEM

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, evită să spună cine se face vinovat de scandalul de la Banca de Economii. Potrivit lui, este "o chestiune de care se ocupă Procuratura Generală". Declaraţiile au fost făcute după ce, astăzi, membrii Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe au examinat raportul Comisiei de anchetă privind situaţia de la BEM.

"Nu vreau să comentez cine a fost sau nu vinovat. Mâine veţi afla, în cadrul şedinţei Parlamentului. Vinovaţii sunt identificaţi de procurori. Din câte cunosc, Comisia de anchetă a avut drept scop analiza situaţiei şi găsirea unei soluţii strategice pentru redresarea situaţiei de la BEM", a adăugat guvernatorul.

Totodată, Dorin Drăguţan a declarat că BNM nu cumpără şi nu vinde bănci: "Parlamentul va propune Guvernului, care este şi proprietarul Bancii de Economii, şi va alege soluţia optimă pentru stabilitatea bancii, dar şi pentru a aduce un avantaj strategic şi pentru economia Moldovei".

Publika.md aminteşte că scandalul de la Banca de Economii s-a declanşat, la începutul anului curent, atunci când instituţia a făcut publică suma pierderilor suportate. Ulterior, prejudiciile au fost confirmate şi de Banca Naţională. Situaţia de la instituţia financiară a generat discuţii aprinse între deputaţi.

Banca de Economii, unde statul deţine 56 la sută din totalul acţiunilor, a anunţat, în ianuarie 2013, că a înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei. De asemenea, conducerea instituţiei a menţionat că peste 55 la sută din totalul împrumuturilor sunt neperformante, cu probleme la restituire. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, l-a atenţionat, print-o scrisoare publică, pe şeful Guvernului că s-ar fi încercat devalorizarea activelor instituţiei.

Ulterior, Parlamentul a format o Comisie de anchetă pentru a analiza atât situaţia de la Banca de Economii din ultimii trei ani, cât şi întregul sistem financiar-bancar din ţară. În cazul Băncii de Economii, au fost audiate, până acum, mai multe persoane, atât funcţionari bancari, cât şi demnitari de rang înalt. Potrivit raportului, Comisia de anchetă în cazul BEM vine cu trei soluţii - naţionalizarea băncii sau privatizarea acesteia, doar în cazul în care statul păstrează un pachet de blocaj de 33 la sută.

 

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu