Două mituri despre Mendeleev: vodca de 40 de grade şi tabelul periodic apărut în vis

Despre omul de ştiinţă rus Dmitri Mendeleev se ştie că ar fi stabilit standardul de tărie pentru vodcă şi că a conceput tabelul periodic al elementelor după ce l-a visat. Ambele poveşti sunt neadevărate.

Există multe poveşti legate de omul de ştiinţă Dmitri Mendeleev, iar cele mai cunoscute sunt faptul că a vizualizat pentru prima dată tabelul periodic al elementelor în timp ce dormea şi că el este cel care a stabilit standardul de 40 de grade al vodcii ruseşti. Ambele sunt false, explică pravda.ru.

Pe o plăcuţă din Muzeul Vodcii din St. Petersburg scrie că Mendeleev a calculat că tăria ideală a vodcii este de 38 de grade şi că statul rus a rotunjit acest număr la 40, pentru a calcula mai uşor taxele pe alcool. În realitatea, standardul rusesc de 40 de grade al vodcii au fost stabilit în Rusia în 1843, pe când Mendeleev avea doar nouă ani.

În ceea ce priveşte tabelul periodic al elementelor, mitul spune că Mendeleev l-ar fi vizualizat pentru prima oară în somn, după care l-a aşternut pe hârtie, când s-a trezit. Omul de ştiinţă n-a povestit însă nicio dată aşa ceva, ba din contră, a povestiti în nenumărate rânduri că a lucrat la tabelul periodic timp de şapte ani şi a creat mai multe variante ale acestuia până a ajuns la cea finală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu