Două milioane de oameni au votat pentru Independenţa Cataloniei, iar 800 au fost răniţi în urma violenţelor izbucnite

Embed:
Peste 800 de oameni au fost răniţi în urma violenţelor izbucnite ieri între forţele de ordine şi alegătorii din Catalonia, în ziua referendumului pentru independenţă, considerat ilegal de Madrid. Liderii separatişti spun că 90 la sută dintre cei care au ieşit la urne au votat pentru separarea de Spania. Rata de participare a fost de 42,3 procente. 

"2,02 milioane de oameni, care reprezintă 90 la sută dintre cei care au ieşit la urne, au votat în favoarea independenţei Cataloniei", a declarat Jordi Turull, purtător de cuvânt al guvernului catalan.

Liderul autonomiei a declarat că rezultatele scrutinului vor fi transmise Parlamentului catalan în zilele următoare.

"Cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a spus Carles Puigdrmont, liderul Cataloniei.

De cealaltă parte, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat că referendumul a eşuat şi că oamenii care au venit la urne au fost păcăliţi să participe la un vot ilegal.

"Acest proces a servit doar la crearea unor diviziuni, la semănarea tensiunilor între cetăţeni, a creat probleme pe străzi și a provocat situații nedorite", a declarat Mariano Rajoz, premierul Spaniei.

Referendumul s-a desfăşurat pe fonul unor confruntări violente în stradă între alegători şi forţele de ordine.
27 la sută dintre secţii au fost închise după ce buletinele au fost confiscate. Măsurile au fost întreprinse de guvernul de la Madrid după ce Curtea Constituţională a declarat referendumul drept ilegal. Totodată, poliţia spaniolă a arestat 12 oficiali catalani. Autonomia, în componența căreia intră orașul Barcelona, are 7,5 milioane de locuitori şi este una dintre cele mai bogate și industrializate regiuni din Spania.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu