Două lebede rănite au fost aduse zilele trecute la Grădina Zoologică din Chişinău

Două lebede, una rănită şi alta extenuată după un zbor îndelungat, au fost aduse zilele trecute la Grădina Zoologică din Chişinău. Ambele păsări singure au cerut ajutorul oamenilor, care nu au rămas indiferenţi şi le-au salvat de la pieire. Ornitologii susţin că gerul reprezintă o adevărată provocare pentru lebede. Chiar dacă sunt foarte rezistente la frig, ele devin dezorientate după ce apa din râuri şi lacuri îngheaţă, lipsindu-le astfel de habitat.
O lebădă cu aripa frântă a fost găsită luni pe râul Nistru, în apropierea oraşului Criuleni. Pasărea a fost preluată de inspectorii pentru protecţia mediului din localitate. Ecologiştii spun că lebăda rănită a venit singură la mal după ajutor.
"Cât de straniu nu ar părea, dar noi când ne-am dus să o preluăm, ea singură venea spre noi.
- Vroia să fie ajutată?
- Intuiesc că da. Era într-o stare nesatisfăcătoare, era îngheţată. Avea chiar o pojghiţă de gheaţă pe penaj. ", a declarat Ion Guzun, şeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului Criuleni.
Lebăda albă a fost transportată la Grădina Zoologică din Chişinău unde a fost examinată de către veterinari. Păsarea nu avea urme de alice, iar specialiştii intuiesc că aceasta s-a izbit de pământ după ce s-ar fi lovit de crengile unui copac sau de reţelele electrice.
"Ea acum cu siguranţă simte durere. Dar păsările sunt rezistente la durere. A fost administrat o doză destul de mare de antibiotice, de vitamine. Anestezic s-a aplicat local.", a declarat Roman Creţu, secretar ştiinţific în cadrul Grădinii Zoologice.
Potrivit specialiştilor, lebăda va fi supusă unei intervenţii chirurgicale, dar nu va mai putea zbura întrucât aripa îi va fi amputată.
"Sperăm să-şi revină, dar iarăşi, vă spun, pronosticul este rezervat spre grav. Ea o să rămână la noi în colecţie. Noi după ce ea o să fie sănătoasă o să o eliberăm pe lac, dar nu se pune întrebarea zborului, ea nu va putea zbura."
Veterinarii de la Grădina Zoologică îngrijesc, de asemenea, şi de o lebădă, de aceeaşi specie, care a aterizat marţi în curtea unui atelier de metalurgie de pe strada Uzinelor din Capitală.
"Nu a putut să zboare. Era foarte frig, undeva minus 15 grade. Şi noi l-am adus la cald. În jumătate de oră s-a mai dezmorţit. Am sunat la Grădina Zoologică care ne-au spus că putem aduce pasărea fără probleme. Ne era foarte milă de pasăre, nici nu se discută.", a declarat Boris Tonchin, angajat al atelierului metalurgic.
Lebăda este perfect sănătoasă.
"El este un exemplar foarte tânăr, se vede şi după coloraţia ciocului. Cel mai probabil a fost speriat de ceva şi s-a abătut de la stol. S-a pierdut şi deja încerca cred să-şi găsească stolul şi a zburat până la epuizare.", a declarat Roman Creţu, secretar ştiinţific în cadrul Grădinii Zoologice.
După ce va mai prinde la puteri, puiul de lebădă va fi eliberat.
"El va sta până când nu ne vom asigura că starea lui de sănătate permite ca el să fie introdus în colectivitate.", a mai adăugat acesta.
La sfârşitul lunii decembrie, pe un teren agricol din apropierea satului Ciuciulea, raionul Glodeni, un localnic a găsit o lebădă rănită de un braconier. Pasărea a fost transportată la Rezervația Naturală ,,Pădurea Domnească” unde a primit îngrijiri medicale, însă nu a putut fi salvată. La scurt timp, oamenii legii, în comun cu inspectorii de mediu, l-au identificat pe cel care a tras în graţioasa pasăre. Pentru că a omorât lebăda înscrisă în Cartea Roşie a Moldovei, braconierul a fost sancţionat cu 1500 de lei şi a achitat statului un prejudiciu de 10 mii de lei.