Două dintre bijuteriile furate de la muzeul Grünes Gewölbe din Dresda, oferite spre vânzare în Israel

Două dintre bijuteriile furate de la muzeul Grünes Gewölbe din Dresda, unul dintre cele mai opulente muzee din Germania, ar fi scoase la vânzare, susţine o firmă de securitate israeliană, potrivit DPA, citat de agerpres.ro.

Persoane care pretind că se află în posesia a două bijuterii din colecţia muzeului - Diamantul alb din Dresda şi steaua Ordinului Polonez al Vulturului Alb - au oferit spre vânzare ambele piese la preţul de 9 milioane de euro (10 milioane de dolari) într-o serie de e-mailuri, susţine Zvika Nave, directorul executiv al firmei de securitate israeliene CGI Group.

Compania susţine că a fost solicitată să investigheze măsurile de securitate din muzeu şi condiţiile în care a avut loc jaful, care a ţinut prima pagină a ziarelor în 2019 - o informaţie însă negată de organismul de care aparţine muzeul, Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD).

Doi hoţi au pătruns în primele ore ale zilei de 25 noiembrie în muzeul Grünes Gewölbe - care adăposteşte una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate colecţii de comori din Europa - printr-o fereastră, după ce au tăiat o zăbrea, şi au folosit un topor pentru a sparge vitrinele în care se aflau obiectele.

Diamantul alb din Dresda şi steaua Ordinului Polonez al Vulturului Alb se aflau printre cele peste două duzini de piese furate în acest jaf spectaculos, care a dura doar câteva minute.

CGI susţine că hoţii au cerut ca plata să fie efectuată în Bitcoin.

"Toate informaţiile au fost partajate în timp real cu procurorii din Dresda", a precizat Nave.

Pe de altă parte, SKD, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Stephan Adam, a precizat că grupul israelian nu cooperează cu autorităţile locale în acest caz.

loading...

Lasă un comentariu