Două companii străine cer de la Guvernul Moldovei despăgubiri de 41 milioane de dolari

Embed:

Două companii străine, care îi aparţin omului de afaceri Boris Birştein, cer de la Guvernul Moldovei despăgubiri în valoare de 41 de milioane de dolari într-un dosar în care figurează Întreprinderea de Stat "Registru". Premierul Vlad Filat a anunţat, aseară, că o întreprindere de stat a fost recent ţinta unui atac de tip raider, în urma căruia statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 41 de milioane de dolari. Centrul Anticorupţie a precizat că este vorba despre "Registru". Deocamdată nu a fost confirmată legătura dintre atacul raider şi despăgubirile solicitate de cele două firme.

Potrivit paginii electronice Allbusiness.com, compania "Trimol Group" a anunţat că filiala sa, "Intercomsoft", a depus o cerere de arbitraj împotriva Guvernului Moldovei la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Geneva.

AllBusiness.com notează că reprezentanţii firmei cer despăgubiri în valoare de 41 de milioane de dolari americani, deoarece Executivul moldovean ar fi încălcat prevederile unui acord din 1996. Potrivit acestui document, "Intercomsoft" a furnizat Guvernului moldovean mai multe echipamente, tehnologii, materiale consumabile, dar şi soft-uri necesare pentru producerea paşapoartelor, a permiselor de conducere, buletinelor şi altor acte de identitate.

Prima solicitare în Arbitrajul Internaţional a fost adresată încă în 2006, iar atunci suma despăgubirilor cerute era de aproximativ 20 de milioane de dolari. Potrivit directorului financiar al companiei "Intercomsoft", Jack Braverman, citat de Allbusiness.com, firma s-a arătat dezamăgită de comportamentul Executivului moldovean, care fără nicio justificare sau explicaţie a refuzat să aplice prevederile contractuale.

"Intercomsoft" este o companie specializată în producerea de echipamente şi soft-uri pentru crearea sistemelor specifice bazelor de date utilizate pentru identificarea şi securizarea documentelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu