Două cazuri de RABIE, confirmate în Moldova. Care sunt SIMPTOMELE şi ce trebuie să faci dacă ai fost muşcat de un animal bolnav

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri pozitive de rabie, confirmate de secţia virusologie: la o pisică în raionul Comrat şi la o vulpe în raionul Edineț.

Informaţia a fost confirmată de ANSA.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni.

Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o boală a sistemului nervos cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces.

Virusul rabic este rezistent la uscăciune, temperaturi scăzute, este sensibil la ultraviolete, lumina, căldură (distrus în 5 minute la 600C), alcool, compuşi cuaternari de amoniu, acizi ţări.

Această maladie, în prezent practic dispărută la om în majoritatea ţărilor dezvoltate, reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică în multe ţări din Asia şi în Africa.

Anual se înregistrează în lume între 50.000-70.000 de morţi de rabie, 30-50% din aceste cazuri fiind copii.

Transmiterea se face prin:

- muşcătura, prin salivă (animalele elimina virusul cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii);
- transplacentar;
- accidental, în laboratoare;
- transplant de cornee;
- pe cale respiratorie, de la lilieci (în cazul explorării unor peşteri).

Boală are răspândire universală, exceptând unele continente sau ţări unde nu au apărut cazuri (Australia, Antarctica, Nouă Zeelandă, Cipru).

Simptome la animale

Animalele infestate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importantă urmărirea, pe cât este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător şi la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu animalul respectiv.

Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă prezintă următoarele semne:

- lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice;
- atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos;
- nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament;
- salivare în exces;
- animale active noaptea (lilieci, ratoni şi sconcşi) care devin active în timpul zilei;
- consumul de substanţe care în mod normal nu sunt comestibile;
- paralizie, care uneori poate fi unicul semn.

Simptome la oameni

Perioada tipică de incubaţie a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apare în multe alte afecţiuni şi care includ:

- febră;
- tuse sau senzaţia de gât uscat;
- durere, arsură, mâncărime, furnicături sau amorţeală la locul muşcăturii sau al expunerii iniţiale;
- durere abdominală;
- anxietate sau nelinişte care se accentuează şi poate evolua spre agitaţie extremă.

Îngrijirea rănii

Când o persoană este muşcată de un animal, rana trebuie curăţată imediat cu multă apă şi săpun pentru a reduce riscul unei infecţii. Este indicată efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al rănii.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu