Dosarul Revoluţiei, finalizat. Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, pe banca acuzaţilor

Se anunţă zile negre pentru fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat că cercetările în dosarul Revoluţiei din 1989 au fost finalizate, iar dosarul a fost trimis în judecată. Alături de Iliescu, în dosar mai sunt inculpaţi fostul premier român, Petre Roman şi fostul prim-vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, toţi trei, pentru comiterea de infracţiuni contra umanităţii.

"Finalizarea acestei cauze de către colegii noştri, procurorii militari, reprezintă realizarea unora dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-am asumat în urmă cu trei ani: soluţionarea dosarelor istorice", a menţionat procurorul general al României.

Iliescu, Roman şi Voiculescu au condus Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organul care a exercitat puterea executivă şi legislativă în România, după înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Anchetatorii au stabilit că începând din seara de 22 decembrie 1989 în România a fost organizată o diversiune militară soldată cu peste 1.100 de morţi, peste 3.300 de răniţi şi importante distrugeri materiale.

Dezinformările au fost lansate prin intermediul Radioteleviziunii şi a reţelei de comunicaţii militare, ceea ce a dus la instaurarea panicii la nivel naţional.

În plus, procurorii au stabilit că până la executarea soţilor Ceauşescu pe 25 decembrie 1989, au existat numeroase presiuni de la conducerea ministerului apărării, exercitată de generalul Nicolae Militaru, pentru asasinarea acestora.

Ion Iliescu mai are un dosar pe rol, cel al mineriadei din 1990, în care e acuzat tot de infracţiuni contra umanităţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu