Dosarul profesorilor turci: Șefa de la BMA, suspendată din funcție, iar un fost vicedirector SIS, reținut

Embed:

Un fost vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate a fost reţinut de procurori pentru 72 de ore şi pus sub acuzare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Surse din procuratura generală susţin că este vorba de Alexandru Baltag.

Reţinerea s-a făcut în cazul celor 7 profesori turci declaraţi indezirabili şi îndepărtaţi anul trecut de pe teritoriul ţării. 

În acelaşi dosar mai este învinuită directoarea Biroului Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi. Ea e acuzată tot de depăşirea atribuţiilor de serviciu cu urmări grave.

Procurorii au dispus în cazul ei interdicţia de a părăsi ţara şi suspendarea provizorie din funcţie.

Cauza a fost declanşată în urma anchetei de serviciu declanşată de MAI şi după ce ţara noastră a fost condamnată la CEDO la plata a 125 de mii de euro pentru 5 cetăţeni turci ale căror drepturi au fost încălcate.

Acum câteva zile, atât premierul Maia Sandu, cât şi președintele comisiei parlamentare, care a investigat legalitatea îndepărtării celor șapte cetățeni turci, Chiril Moţpan, au declarat că fostul șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, şi adjunctul său, Alexandru Baltag, sunt direct responsabili de acest caz. Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, nu a fost de găsit la telefon pentru a răspunde acuzaţiilor care i se aduc.

Înainte de a veni la guvernare, mai exact în septembrie 2018, actualii deputaţi ai blocului „ACUM” spuneau într-un glas că în spatele îndepărtării cetăţenilor turci din ţara noastră a stat şeful statului Igor Dodon. Preşedintele i-ar fi mulţumit astfel omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru donaţia de şapte milioane de euro, bani folosiţi pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei.

"Pur şi simplu, să distrugi 7 familii pentru ca să-ţi permiţi să reconstruiești o Preşedinţie este culmea nesimţirii şi este o pată pe obrazul întregului popor a Republicii Moldova", a spus Dan Perciun, deputat PAS.

"Protestăm împotriva răpirii cetăţenilor turci în mod ilegal, în mod flagrant, de către autorităţile moldoveneşti care pur şi simplu i-au vândut în schimbul unei clădiri", a zis Radu Marian, deputat PAS. 

"Or dacă cineva crede în această ţară că pe 6 septembrie au fost răpiţi aceşti 7 cetăţeni turci şi duşi ca un sac de cartofi, luaţi şi duşi, dacă cineva crede că vizita de astăzi a preşedintelui Turciei şi darea în exploatare a celor edificii de la Chişinău, se înşală amarnic", a declarat Mihail Popșoi, deputat PAS. 

Peste exact un an, aleşii blocului "ACUM" au schimbat macazul şi spun că nu ştiu nimic despre rolul lui Igor Dodon în filmul îndepărtării profesorilor turci.

"La acest moment, nu avem nicio dovadă că ar fi fost implicată Preşedinţia. Dacă se întâmplă, descoperim pe parcursul, care încă se va desfăşura, că este implicat preşedintele Dodon, primul voi fi care voi cere", a declarat Chiril Moțpan, deputat PPDA.

Pe de altă parte, deputatul PSRM, Oleg Savva, a declarat că angajații liceelor moldo-turce au fost îndepărtați cu respectarea procedurilor legale.

Acum un an, şapte cetăţeni turci au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtați din ţara noastră, în urma unei ample operaţiuni efectuată de ofiţerii SIS. Scopul a fost de a preveni ameninţările la adresa securităţii naţionale, deoarece aceştia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care existau indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu