Dosarul profesorilor turci: Fost vicedirector al SIS, în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Embed:

Fostul director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate Alexandru Baltag, reţinut săptămâna trecută în dosarul îndepărtării celor șapte cetățeni turci din ţara noastră în Turcia, a fost eliberat din izolator. Învinuitul a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Oficiului Ciocana al Judecătoriei Chişinău, deşi procurorii au solicitat ca individul să fie cercetat în continuare după gratii.

Celălalt figurant în această cauză penală, directorul Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, are interdicţia de a părăsi ţara. Acum un an, șapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private moldo-turce, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi.

Atunci, autoritățile au declarat că ei erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, spionaj şi pedofilie. Ulterior, CEDO a obligat statul nostru să despăgubească cu câte 25 de mii de euro fiecare petiţionar.

PUBLIKA.MD amintește că în data de săptămâna trecută un fost vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate a fost reţinut de procurori pentru 72 de ore şi pus sub acuzare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Surse din procuratura generală au spus că este vorba de Alexandru Baltag.

Reţinerea s-a făcut în cazul celor 7 profesori turci declaraţi indezirabili şi îndepărtaţi anul trecut de pe teritoriul ţării. 

CITEȘTE ȘI: Dosarul profesorilor turci: Șefa de la BMA, suspendată din funcție, iar un fost vicedirector SIS, reținut

Acum un an, şapte cetăţeni turci au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtați din ţara noastră, în urma unei ample operaţiuni efectuată de ofiţerii SIS. Scopul a fost de a preveni ameninţările la adresa securităţii naţionale, deoarece aceştia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care existau indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

 

Lasă un comentariu