Dosarul primarului de Orhei, Ilan Şor, a fost trimis în judecată

Embed:

Dosarul lui Ilan Şor a fost trimis în judecată. Fostul șef al Băncii de Economii este învinuit de escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni, procurorii cer până la 15 ani de închisoare.

Primarul de Orhei se declară nevinovat și spune că schema frauduloasă a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat.

Ilan Shor spune că fostul preşedinte al PLDM i l-ar fi prezentat pe raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin creditele obținute să scape de unele datorii pe care le avea la alte bănci din țară.

Procurorii îl acuză, însă, pe actualul primar de Orhei că în luna noiembrie 2014 ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii.

Potrivit lor, acesta ar fi primit banii de la BEM prin intermediul mai multor companii care îi aparțin. Drept garanție ar fi servit contracte fictive încheiate cu unele entități bancare din Federația Rusă.

Ilan Shor i-ar fi convins pe membrii Consiliului de Administrație al BEM să susțină creditarea companiilor sale, fără să le spună că el este proprietarul.

Până acum, au fost expediate în instanță peste 20 de dosare penale, care vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank, prin acordarea creditelor neperformante.

Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici, foştii membri ai Consiliului de administrare BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

În acelaşi dosar, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu