Dosarul "mitei pentru judecători", expediat în instanţă. Zece persoane au statut de inculpat

După ce ieri, procurorii anticorupţie au reţinut doi ofiţeri ai Direcţiei Antidrog al Inspectoratul Naţional de Investigaţii, dosarul "mitei pentru judecători” a fost deferit justiției.

CITEŞTE ŞI Doi ofiţeri ai Direcţiei Antidrog, REŢINUŢI de către procurori. Au primit mii de euro de la un bănuit de trafic de droguri

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului, într-un comunicat de presă.

Aşadar, 10 persoane sunt inculpate în cazul cercetat. Este vorba de mai mulţi oameni ai legii din Capitală: un procuror din Procuratura Chișinău, un avocat, un judecător și un ex-judecător de la Curtea de Apel, doi judecători în Judecătoria Centrală Chișinău, un asistent judiciar și două persoane fizice, una dintre care se află în arest la domiciuliu.

Avocatului, judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, dar și personei cu funcția de judecător din Judecătoria Centrală le-au fost aplicată măsura preventivă de control judiciar.

Dosarul expediat în judecată va cuprinde următoarele capete de acuzare:

- art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal, coruperea pasivă;
- art.42 alin.(2), 307 alin. (1) din Codul penal, pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legi;
- art. 326 alin. (1) din Codul penal, traficul de influenţă;
- art.45 alin.(1), 325 alin. (3) lit. a/1) din Codul penal, coruperea activă;
- art. 303 alin. (3) din Codul penal, amestecul, sub orice formă, în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată naționale.

PUBLIKA.MD aminteşte că, urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influență, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de pentru a emite decizii, închieri favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul implicați în schemă transmiteau mijloacele bănești de la persoanele interesate către magistrați, iar medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.
Menţionăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu