DOSARUL MINERIADA, ÎN JUDECATĂ. 18 inculpaţi vor apărea în faţa magistraţilor

Embed:

La Bucureşti se desfăşoară cea de-a doua ședință de judecată în cazul Mineriadei din iunie 1990. Niciunul dintre cei 14 inculpaţi, printre care şi fostul preşedinte român Ion Iliescu, nu s-a prezentat. În schimb, sute de oameni au venit la proces pentru a participa ca părţi civile.

Dosarul Mineriada a fost redeschis după aproape 28 de ani de la violențele din București, iar prima ședinţă a avut loc în 20 februarie. Atunci, peste 1400 de oameni s-au prezentat la proces ca părți civile și să depună mărturii. În 13-15 iunie 1990, forțele de ordine, susținute de mineri, au atacat cu bâte, gaze lacrimogene și focuri de armă manifestanții care ocupau de luni bune kilometrul zero al Bucureștiului.

Mesajul de mulţumire al fostului preşedinte Ion Iliescu punea punct violențelor.

”Vă mulţumesc, încă o dată, tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile. Că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească”,  a spus fostul președinte al României, Ion Iliescu.

După aproape 20 de ani de anchetă, procurorii au clasat dosarul în 2009. Victimele Mineriadei nu s-au lăsat și au obţinut reluarea anchetei, în februarie 2015, după ani de procese la CEDO.

Procurorii susţin că există probe potrivit cărora inculpaţii, printre care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile.

Ei sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii. În urma violenţelor de atunci patru oameni au fost împuşcaţi mortal şi trei au fost răniţi. Peste 1200 de civili au fost bătuţi şi torturaţi, iar peste o mie au fost arestaţi şi ţinuţi închişi mai multe zile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu