Dosarul lui Filat, SUSPENDAT. Condamnatul a dat indicaţii blocului PAS-PPDA

Embed:

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele fostului premier, Vlad Filat, pe spălare de bani, a fost suspendat şi trimis la Curtea Constituţională.

Magistraţii trebuie să se pronunţe în privinţa unei solicitări a avocaţilor lui Filat în care cer claritate asupra unor articole din Codul de procedură penală. Decizia de a suspenda dosarul a fost pronunţată astăzi, de către magistraţii judecătoriei Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în cazul fostului premier.

Potrivit avocaţilor, în urma hotărârii Curţii Constituţionale se va decide dacă dosarul în care Vlad Filat este acuzat de spălare de bani va fi întors judecătorului de instrucţie sau va merge mai departe.

"În cazul în care Curtea Constituţională se va pronunţa într-un fel sau altul pe această sesizare, poate influenţa în mod determinat procesul", a spus avocatul Victor Munteanu.

"În acest caz considerăm că dreptul inculpatului Filat Vladimir a fost respectat şi Curtea Constituţională se va pronunţa asupra constituţionalităţii prevederilor legale invocate în sesizare sau eventual asupra neconstituţionalităţii", a declarat procurorul Nadejda Busuioc.

Şi la această şedinţă a participat fostul premier. La încheierea acesteia, Vlad Filat a făcut scurte declaraţii de presă.

"Aţi fost la votare? Pentru cine aţi votat domnule Filat? Am votat ca să avem o societate cu un stat de drept", a spus fostul premier, Vlad Filat.

Întrebat despre ce ar trebui să facă blocul PAS-PPDA, creat de Andrei Năstase şi Maia Sandu pe care Filat a adus-o în politică, fostul premier liberal-democrat a oferit următorul răspuns:

"- Domnule Filat, cu cine ar trebuie să facă alianţă Blocul ACUM?
- Să se gândească la oameni", a mai spus Vlad Filat.

Procurorii Anticorupţie îl învinuiesc pe Vlad Filat de faptul că atunci când a fost lider al PLDM a transferat pe conturile unei companii americane de PR echivalentul a 13 milioane de lei, bani sustrași din Banca de Economii.

Firma de consultanţă urma să ofere asistenţă PLDM-ului în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Procurorii precizează că, pentru a șterge urmele transferurilor, s-a apelat la un intermediar. Autorităţile americane au confirmat transferurile către compania care a prestat servicii de promovare a liberal-democraților.

Mai mult, ancheta are probe care ar demonstra că Filat a obținut banii de la BEM prin trafic de influență. Filat se declară nevinovat. Dacă i va demonstra vinovăţia, fostul premier riscă alţi zece ani de închisoare. Asta după ce în octombrie 2015 a fost condamnat la nouă ani de puşcărie pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Acum două zile, în cadrul unei emisiuni la radio Europa FM, fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc declara că Filat este un exponent al aşa-numitului clan Lucinschi.

"Un deceniu ne tocau la cap cu Voronin, era cel mai dezastruos clan. În 2009 am scăpat de clanul Voronin. M-au găsit pe acasă m-au luat pe sus cu domnul Druc şi m-au prezentat la ai noştri tinerii care au venit. Ei, acesta era clanul lui Lucinschi, reprezentat încă de nu ştiu cine. Au venit ei la putere, l-au pus pe bietul Filat. Şi ce a făcut Filat?", a povestit fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu