Dosarul licitaţiilor trucate: 17 persoane implicate în distribuirea alimentelor alterate, PLASATE ÎN AREST

Embed:

Toate cele 17 persoane, reținute în dosarul alimentelor alterate, au primit mandate de arestare pe un termen de 30 de zile. Trei dintre inculpați se vor fi cercetați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria sectorului Buiucani. Suspecții au fost plasați în izolator la penitenciarul nr.13 din Capitală. 

Printre persoanele care vor petrece următoarea lună după gratii se numără şeful şeful-adjunct al Direcţiei Educaţie din sectorul Râşcani, şeful Direcţiei Educaţie sectorului Centru şi şeful secţiei alimentare din cadrul Ministerului Apărării. Inculpații spun că sunt nevinovați.

"Noi nu recunoaştem că suntem vinovaţi şi nu recunoaştem nimic", a precizat avocatul angajatului Ministerului Apărării, Vlad Roşca.

Procurorii insistă însă că au probe suficiente pentru a demonstra implicarea tuturor celor 17 inculpaţi în această schemă. Mai mult, oamenii legii sunt pe urmele altor persoane care ar avea legătură cu acest dosar.

"Infracţiunea a fost comisă prin participaţie, nu am stabilit încă toţi participanţii implicaţi în aceste infracţiuni. Considerăm că având altă măsură preventivă mai blândă ar putea întreprinde măsuri în vederea înfluenţării martorilor, eventual al altor participanţi", a menţionat Ion Muntean, procuror.

17 persoane au fot reţinute joi, în dosarul alimentelor alterate. Procurorii şi ofiţerii anticorupţie susţin că suspecții livrau produse de o calitate dubioasă în şcolile şi grădiniţile din Chişinău. Subiectul a fost discutat şi în plenul Parlamentului. La următoarea şedinţă deputații i-au invitat la audieri pe premierul Pavel Filip, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, cel al Educației, Corina Fusu, directorul CNA, Viorel Chetraru, şi șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

CITEŞTE ŞI: Alimente stricate în grădinițe şi școli. INTERCEPTĂRI TELEFONICE! Cum ERAU OTRĂVIȚI copiii (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip cere verificarea tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea produselor alimentare

CITEŞTE ŞI: Dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional: Încă doi funcţionari, reţinuţi. Cine sunt aceştia

CITEŞTE ŞI: IMAGINI DE GROAZĂ. Produse care miroseau "a mortăciune", găsite în depozitul unui agent economic reţinut de CNA

CITEŞTE ŞI: Audieri în Parlament în cazul alimentelor alterate, distribuite în grădiniţe

Publika.md aminteşte că potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator.

Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

În urma examinării şi efectuării unui şir de măsuri speciale de investigaţii pe schema infracţională descrisă au fost pornite 30 de cauze penale pe numele factorilor de decizie ai direcţiilor sectoriale din municipiu şi pe numele agenţilor economici implicaţi. Astfel, au fost efectuate peste 40 de percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale funcţionarilor publici din cadrul  Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ale Primăriei mun. Chişinău şi agenţilor economici, dar şi la Ministerul Apărării, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul de Sănătate Publică din or. Hânceşti.

Este de menţionat faptul că, în cadrul documentării infracţiunilor de corupţie menţionate, a fost aplicată una dintre cele mai eficiente măsuri speciale de investigaţii - investigaţia sub acoperire.  

Cauza penală este în conducerea Procuraturii anticorupţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu