Dosarul Gorbunţov. Renato Usatîi CONFIRMĂ legătura cu Malarciuc. Cum comunicau cei doi

Două persoane, implicate în dosarul Gorbunțov, au fost reținute. Acestea au încercat să-l determine pe killerul moldovean Vitalie Proca să dea mărturii false despre comanditarul omorului bancherului rus. Informaţiile au fost prezentate de anchetatori, care au confirmat declaraţiile făcute de Gherman Gorbunțov în cadrul unui interviu. Aceştia nu au oferit niciun nume, însă bancherul susţine că asasinarea sa și depozițiile false ale lui Proca au fost comandate de Renato Usatîi. 

Cele două persoane reținute sunt un om de afaceri de 44 de ani și Valeriu Malarciuc, un șomer în vârstă de 33 de ani cu antecedente penale. Aceștia își recunosc vina și colaborează cu ancheta.

Unul dintre ei a mers în România, unde s-a întâlnit cu Vitalie Proca, condamnat pentru o tentativă de asasinat într-un alt caz.

"L-a vizitat şi i-a transmis un dictafon pentru ca acesta din urmă să-şi înregistreze declaraţiile. Ulterior a revenit în Republica Moldova şi a plecat în Federaţia Rusă, mai exact în oraşul Moscova unde s-a întâlnit cu adevăratul beneficiar al acestor declaraţii mincinoase", a declarat procurorul Vitalie Busuioc. 

Procurorii au declarat că intermediarul a primit un avans de 100 de mii de euro din cei 600 de mii promiși de către beneficiar pentru a-l convinge pe asasinul Vitalie Proca să depună declarații false despre cel care a comandat crima.

"În urma negocierilor pe care le-a avut persoana reţinută în oraşul Moscova, el a a primit suma de 100 de mii de euro. Bani din care, o parte din această sumă a utilizat-o pentru a procura anumite bunuri, precum şi un automobil. Iar cealaltă parte din sumă a fost transmisă familiei Proca. În această perioadă de timp, soţia lui Vitalie Proca şi-a achiziţionat mai multe bunuri, precum şi un automobil de lux", a declarat procurorul. 

Procurorii nu au precizat cine este beneficiarul, întrucât țin cont de prezumția nevinovăției.

Anterior, Gherman Gorbunțov a dezvăluit că ar fi vorba de liderul formațiunii "Partidul Nostru". Bancherul rus, refugiat la Londra, a declarat într-un interviu exclusiv pentru bloggerul Veaceslav Balacci că omul lui Usatîi urma să transmită 600 de mii de dolari familiei lui Proca. În schimb, interlopul trebuia să spună că nu Usatîi ar fi comandat asasinarea eşuată.

"Domnule Renato, cred că este puţin probabil ca cetăţeanul Valeri Grigorievici Malarciuc, anul naşterii 1983, să transmită 600 de mii de euro lui Vitalie Proca. Îi va reuşi acest lucru doar dacă se va afla în apropierea lui, adică atunci când va fi vecin de celulă cu Proca. Puţin probabil să reușiți să vă demonstrați nevinovăția", a spus omul de afaceri, Gherman Gorbunţov. 

Renato Usatîi a confirmat că a avut recent o întâlnire la Moscova cu Valeriu Malarciuc, reținut recent, despre care Gorbunțov a spus că este unul dintre intermediari. Usatîi ținea legătura cu acesta prin mesaje.

"Când l-au reţinut pe Malarciuc, cu care eu m-am mai întâlnit la Moscova, cum şi pentru ce ne vom clarifica mai târziu, eu am scris pe contul de Whatsapp al lui Malarciuc, când el deja era reţinut. Măcar un poliţist să răspundă la telefon", a spus Renato Usatîi. 

Anchetatorii au descoperit în urma perchezițiilor probe care demonstrează legătura dintre comanditar și intermediari. În scurt timp, și cel care a comandat obținerea depozițiilor false de la Proca va avea un statut procesual.

"Au fost stabilite la figuranții de bază telefoane cu cartele sim, în care sunt înregistrate mesaje prin care au colaborat persoanele care erau în schema dată. Totodată au fost găsite sisteme audio unde au fost înregistrate convorbirile la momentul când au fost întâlnirile de negociere", a spus anchetatorul Ruslan Petrusenco. 

Toţi cei implicaţi în acest dosar riscă până la 20 de ani de închisoare. Anchetatorii nu exclud că în acest caz, vor mai fi reținute și alte persoane și asta pentru că investigațiile continuă.

În martie 2012, omul de afaceri Gherman Gorbunţov a fost atacat în plină stradă la Londra. Bancherul a scăpat cu viaţă, iar autorităţile britanice suspectează că autorul atacului ar fi moldoveanul Vitalie Proca, cel care a fost condamnat în România pentru o altă tentativă de asasinat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu