DOSARUL AUTOGĂRILOR. Ce sume plăteau şoferii pentru ca şefii să închidă ochii la încălcările comise

Noi detalii din dosarul autogărilor au fost făcute publice. Procurorii confirmă faptul că de la fiecare subdiviziune a stațiilor Gării, în mediu se percepea o taxă lunară ce varia între 3.000 și 50.000 lei, bani acumulați de la șoferi, pentru diverse încălcări.

Mai mult, fiecare angajat era taxat lunar cu sume de la până la 1.100 lei, în funcţie de gară și fluxul de pasageri. Aceşti bani erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS Gările și Stațiile Auto, în vederea neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și anume de: constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor, nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet, etc.

PUBLIKA.MD amintește că săptămâna trecută procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării - Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS Gările și Stațiile Auto de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale.

Nouă persoane sunt învinuite de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu. Şase dintre ele sunt în arest preventiv, iar celelalte trei în arest la domiciliu.

Urmărirea penală este în desfășurare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu