DOSARUL ANSA: Cinci dintre acuzaţi vor sta în izolator. Șeful Direcției control fitosanitar a primit 30 de zile de arest

Embed:

Cinci dintre acuzaţii în dosarul ANSA vor sta în izolator, iar al şaselea a fost plasat în arest la domiciliu. Aceştia sunt învinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie. Deciziile au fost luate astăzi de magistraţii judecătoriei Chişinău. 

Şeful Direcţiei control fitosanitar din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Mihail Negrescu, s-a ales cu un mandat de arestare pentru 30 de zile. Acesta va contesta decizia.

"Toate probele vorbesc în favoarea lui şi din păcate avem ce avem că demersul procurorilor nu se cercetează, ci pur şi simplu se copiează", a declarat Alexandru Bot, avocat.

Procurorii afirmă că existe probe suficiente care demonstrează vinovăţia acuzaţilor.

"Probele, care sunt cunoscute despre activitatea învinuiţilor. Având o măsură non-privativă, ultimii pot evident să le distrugă. Există riscul de distrugere, de influenţarea martorilor", a precizat Victor Munteanu, procuror anticorupţie.

Potrivit procurorilor, angajaţii ANSA ar fi eliberat certificate fitosanitare unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. Mai exact, agenţii economici au exportat fructele din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. În actele prezentate autorităţilor ruse era indicat însă, că fructele sunt de provenienţă moldovenească.

Ca rezultat, în februarie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au pus interdicţie asupra exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova. Tot atunci, procurorii anticorupţie au iniţiat o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţii ANSA.

În 2017, a mai fost pornită o cauză penală pentru escrocherie. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că doar în anul 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260 de mii de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare. Conducerea ANSA nu a comentat, deocamdată, cazul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu