Dosarele penale în cazul produselor alterate ajunse în şcoli şi grădiniţe, pe masa judecătorilor

Embed:

Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată dosarele în privinţa a nouă învinuiţi din dosarul privind trucarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor preşcolare.

Printre învinuiţi se regăsesc patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului Raional Hânceşti, precum şi Ministerului Apărării şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii, cărora li s-a incriminat săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Opt învinuiţi din cei nouă au recunoscut vina parţial sau integral. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă - controlul judiciar.

Suspecţii sunt acuzaţi că pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe.

Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator.

Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Inculpaţii riscă pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi.

Urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu