Dorin Drăguţanu STRÂNGE din umeri: Tranzacţiile dubioase nu au fost cunoscute de BNM

Banca Naţională nu a ştiut despre tranzacţiile dubioase din sistemul bancar din luna noiembrie a anului trecut. Instituţia a aflat despre aceste ilegalităţi după ce a instituit administrare specială la BEM, Banca socială şi Unibank.

Declaraţiile au fost făcute de guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu: "În perioada 24-26 noi au avut loc o serie de tranzacţii suspicioase de a fi efectuate în mod fraudulent şi ilegal. Acele tranzacţii nu au fost cunoscute de către BNM în acele 3 zile. Noi am început să obţinem informaţii detaliate după intrarea adminsitrării speciale."

Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale, tranzacţiile dubioase de la BEM, Banca Socială şi Unibank au fost  efectuate astfel încât să nu iasă la iveală caracterul ilegal al acestora.

''A avut loc o operaţiune de tip titirez, s-a folosit o sumă mult mai mică de lichidităţi reale acre s-a rotit de foarte multe ori pentru a da posibilitate băncilor să efectueze anumite înregistrări contabile şi să ascundă urmele creditelor neperformante", a fost explicat şeful Băncii Centrale.

Dorin Drăguţanu a mai declarat că Banca de Economii a acordat credite neperformante şi înainte de 2009, dar şi în perioada 2009-2013.

Guvernatorul a anunţat că va contracta, în curând, o companie internațională care va efectua cea de-a doua fază a anchetei, pentru recuperarea activelor băncilor: ''Va lua mult mai mutl timp, va fi mai costisitoare decât prima fază, dar merită de încercat, de urmărit în detali fluxurile financiare şi de a identifica unde sunt acele fonduri.''

Suma creditelor neperformante acordate de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank a ajuns la peste 13 miliarde de lei. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu