Dorin Drăguţanu: Sistemul bancar este stabil, nu există o criză

Embed:

Sistemul bancar este stabil şi nu există motive pertinente pentru a vorbi de o eventuală criză. Asigurările au fost date de guvernatorul Băncii Centrale, Dorin Drăguţanu, care a afirmat că declaraţiile unor comentatori sunt făcute cu scopul de a destabiliza piaţa bancară.  

Guvernatorul îşi argumentează poziţia prin creşterea profiturilor în sistemul bancar, în anul 2015. Totuşi, şeful BNM sugerează bancherilor să fie prudenţi.

"În ceea ce priveşte declaraţiile, speculaţiile: Eu nu vreau să torn apă la moara diverşilor comentatori care doresc să tragă cu dinţii de a fi în centrul atenţiei. Sistemul bancar este stabil, clienţii sunt calmi", a precizat Drăguţanu.

Guvernatorul a mai spus că economia moldovenească a intrat într-o perioadă lentă de reducere a preţurilor, fapt ce permite revizuirea în descreştere a prognozelor pentru inflaţie.

Un alt mesaj transmis mediului de afaceri şi sistemului bancar este că, în 2016, va fi dat startul procesului de reducere a dobânzilor, inclusiv pentru credite. În ultimele 12 luni, BNM a promovat o politică monetară restrictivă cu scopul de a descuraja creşterea rapidă a preţurilor.

"Inflaţia în Republica Moldova este persistentă. Prin urmare, preţurile, ritmul de creştere al preţurilor va încetini, dar va încetini destul de încet. Undeva în trimestrul trei 2017 noi vom intra cu ritmul de creştere preţurilor la sub 6,5 la sută. Ulterior, spre sfârşitul anului 2016 vom începe să vedem diminuarea contribuţiei preţurilor la produsele alimentare", a adăugat Drăguţanu.

Pentru acest an, Banca Naţională prognozează o inflaţie de 10,1 la sută, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de prognoza iniţială.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu