Dorin Chirtoacă: Unificarea temporară nu este valabilă

Embed:

Unificarea forţelor unioniste şi pro-româneşti din ţară nu pare să mai aibă sorţi de izbândă, iar cei aproape 35 la sută de moldoveni care vor unirea cu România au şanse mici să fie reprezentaţi la următoarele alegeri de o singură forţă politică.
Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat aseară, la emisiunea "Fabrika", că ţine uşa deschisă pentru toate formaţiunile unioniste pentru formarea unui bloc politic.

Uşa e deschisă inclusiv pentru Partidul Unităţii Naţionale, care optează însă pentru un bloc electoral.    Liberalul Dorin Chirtoacă susţine că nu acceptă constituirea unui bloc electoral, aşa cum propune liderul formaţiunii PUN, Octavian Ţîcu. Şi asta deoarece aceasta va duce la o unificare temporară a forțelor politice, doar în perioada alegerilor.

"Blocul electoral înseamnă, de fapt, o unificare temporară a forțelor politice, pe perioada alegerilor de 60 de zile. Asta nu este o soluţie! Avem nevoie de o mişcare unionistă cum a fost mişcarea de eliberare din '89. Chestiunea asta cu unificarea temporară nu este valabilă. Noi, în continuare, menținem invitaţia deschisă. Pentru că unu nu-i putere, unde-s doi puterea creşte. Unde-s şi mai mulţi cu siguranţă învingem", a spus  lider PL, Dorin Chirtoacă.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele "Partidul Unității Naționale ", Octavian Ţîcu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că optează pentru unirea forţelor unioniste într-un bloc electoral format din mai multe partide proeuropene, de centru-dreapta. Ţîcu i-a propus lui Chirtoacă formarea unui bloc electoral, drept soluţie de alternativă, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate.  

"Partidul Unității Naționale este un partid a unităţii naţionale. Asta înseamnă că este un partid care are drept viziune reîntregirea. Şi asta nu doar pentru unionişti, un proiect de țară oferit tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de naționalitate și de limba pe care o vorbesc. Partidul Unității Naționale pledează nu pentru un bloc politic, aşa cum ni s-a sugerat, ci eventual pentru un bloc electoral", a spus preşedintele PUN, Octavian Țîcu.

Dorin Chirtoacă declară însă că va insista în continuare pe ideea formării unei mişcări unioniste de lungă durată.

"Există şi deschidere din partea marii majorităţi, a celor cu care am discutat, este vorba despre 11 formaţiuni în total, dar discuţiile continuă şi când va exista decizia pe interior a fiecăruia o vom auzi spusă public, aşa cum este de la Partidul Unităţii Naţionale. Numai că, din păcate, au refuzat, cel puţin la etapa actuală. O să le propunem o dată, de două ori, 10 ori, poate o să ne audă la un moment dat", a spus  lider PL, Dorin Chirtoacă.

Amintim că anterior președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a propus crearea unui bloc politic unionist. Ideea a fost salutată de Uniunea Salvați Basarabia, condusă de Valeriu Munteanu și de PLDM, în frunte cu Tudor Deliu. Şi Mişcarea Populară Antimafie,  al cărui preşedinte este Sergiu Mocanu, este deschisă pentru dialog. Numărul moldovenilor care doresc unirea cu România este în continuă creştere. Cel mai recent sondaj, realizat de IMAS, arată că 34 la sută dintre concetăţenii noştri ar vota, în cazul unui referendum, pentru reunificarea cu ţara vecină.

loading...

Lasă un comentariu