Dorin Chirtoacă îi cere Zinaidei Greceanîi să demisioneze din funcția de președinte al Parlamentului

Embed:

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, trebuie să fie demisă din funcţie, pentru că împreună cu soțul său, ar fi implicați în furtul din sistemul bancar. Este părerea preşedintelui partidului liberal, Dorin Chirtoacă. În cadrul unei conferințe de presă, liderul liberalilor a declarat că toţi cei implicați în sustragerea banilor de la BEM trebuie să fie trași la răspundere. Dorin Chirtoacă mai spune că dacă alianța PSRM-ACUM va încerca să-i ferească de pedeapsă, aceasta va fi considerată complice la furt.

”Ea nu era deloc cea mai indicată persoană din PSRM să ajungă cocoțată în acest fotoliu de președinte al Parlamentului, în condițiile în care trecutul îi este acoperit și cu 7 aprilie, și cu hoțiile de la Banca de Economii. Respectiv, prezentând aceste documente, noi vom cere demisia doamnei Greceanîi de la conducerea Parlamentului.”

În cadrul conferinţei de presă, Dorin Chirtoacă a prezentat probe pe care, spune el, le-a adunat timp de patru ani. Potrivit acestora, în 2003, Zinaida Greceanîi a semnat o hotărâre de Guvern ce prevedea scoaterea a sute de bunuri ale statului la privatizare. Printre acestea, și fabrica ”Cojușna-Vin”, care în 2005 ar fi fost privatizată de soțul Zinaidei Greceanîi.

”Alexei Greceanîi și comitetul de directori se adresează soției dumnealui, Zinaidei Greceanîi, care era prim-ministru al Republicii Moldova, prin care cere să nu întoarcă banii la stat, să nu întoarcă niște credite, luate în 2007. S-au luat credite în 2007 de circa două milioane de euro”, a declarat Dorin Chirtoacă, președintele PL.

Potrivit acelorași documente prezentate de Chirtoacă, în 2010, Alexei Greceanîi crează o firmă off-shore în Cipru, iar fondator devine un cetățean cipriot, care, ulterior, semnează un contract de proprietate fiduciară cu soțul Zinaidei Greceanîi și îi transmite toate împuternicirile pentru fabrica "Cojușna-Vin”. Chirtoacă mai spune că, în data de 7 aprilie 2011, familia Greceanîi devine oficial proprietara Cojușna Vin, care își schimbă denumirea. Apoi, împreună cu un partener de afaceri, au luat de la BEM un credit de aproape 40 de milioane de lei. Asta pe lângă cele două milioane de euro luate anterior. În total, familia Zinaidei Greceanîi s-a împrumutat de la BEM cu cinci milioane de euro, pe care nu le-a mai returnat, susţine Chirtoacă. Bunurile puse în gaj ar fi fost scoase la o primă licitație în anul 2016, pentru 60 de milioane de lei.

”A doua licitație este pe 29 martie 2018. Deja este cu reducere. Tot aceleași bunuri sunt scoase la prețul de 20 de milioane de lei, adică de 3 ori mai puțin, în condițiile în care, creditul este de 5 milioane de lei. Iată minciuna lui Dodon. Nu a plătit creditul Zinaida Greceanîi”, a zis Dorin Chirtoacă, președintele PL.

Solicitat telefonic, purtătorul de cuvânt al PSRM, Irina Astahova, ne-a spus că declarațiile lui Dorin Chirtoacă sunt niște insinuări și că astfel președintele PL vrea să atragă atenția asupra sa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu