Dor de Codru, un nou traseu turistic în Moldova. Străinii, invitaţi să cunoască cultura, tradiţia şi gastronomia locală (FOTOREPORT)

Un nou traseu turistic a fost lansat în Moldova. "Dor de Codru" cuprinde localităţile Dolna şi Micleuşeni din raionul Străşeni şi satul Cioreşti din raionul Nisporeni. Vizitatorii sunt invitaţi să cunoască cultura, tradiţia şi gastronomia locală prin intermediul celor 20 de atracţii dezvoltate în zonă. Este vorba despre pensiuni, muzee şi ateliere meşteşugăreşti. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al guvernului Elveţiei, autorităţile locale şi câţiva băştinaşi.

Cartea de vizită a noului traseu turistic este această poartă măreaţă din lemn de stejar, care are o înălţime de 9 metri şi lăţime de cinci metri. Obiectivul a fost amplasat la inrarea în satul Cioreşti.

Tot în această localtate vizitatorii vor putea admira creaţiile meşterului popular Zaharia Triboi, care este singurul din spaţiul basarabean ce crează obiecte din ceramică neagră.

"Vor putea vedea procesul, cum se lucrează, cum se decorează. Asta e ceva ce ne reprezintă pe noi. Este istoria noastră. Au fost din Franţa, Germania", a spus fiul meşterului popular.

Şi pensiunea Iuliei Axente promite să atragă vizitatori cu bucate tradiţionale şi vin bun.

"Sarmale, carne friptă. Legume coapte. Casa asta a rămas de la părinţi. Are în jur de 100 de ani", a menţionat Iulia Axente, proprietară pensiune.

Un alt obiectiv turistic din traseul este şi afacerea dulce a soţilor Ciolacu din satul Miceluşeni.

"Putem să-i uimim cu gustul delicios al mierii noastre. Să-i uimim cu explicaţii despre viaţa albinelor. Pe viu să le arătăm albinele în stup", a precizat Victor Ciolacu, apicultor din satul Micleuşeni, raionul Străşeni.

"Avem şi un cimitir al eroilor români care au căzut în cel de-al doilea război mondial. O capeluţă unde poate să intre fiecare să pună o lumânare în memoria eroilor căzuţi", a declarat Ion Dima, primarul satului Micleuşeni, raionul Străşeni.

Iar la Dolna, vizitatorii vor putea merge pe urmele poetului rus Alexandr Sergheevici Puşkin. Acest muzeu, conacul şi beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli sunt cartea de vizită a localităţii.

"Cred că nu doar locuitorii satului ştiu despre acest beci. El este construit în a doua jumătate a secolului XVIII de feciorii boierului. Şi mai avem izvorul Zamfirei care este în codru şi are şi el o legendă", a menţionat Romeo Ciochină, primarul satului Dolna raionul Străşeni.

Pentru dezvoltarea tuturor atracţiilor de pe noul traseului turistic "Dor de Codru" Guvernul Elveţiei a alocat circa 50 mii de dolari. Primăriile au contribuit cu 22 mii de dolari, iar băştinaşii cu circa opt mii de dolari.

"Vrem să vină cât mai multă lume să sprijine astfel de proiecte. Sperăm să aducem cât mai multă lume acasă şi să facem cât mai mulţi copiii fericiţi. Aveţi o ţară minunată", a subliniat Caroline Tissot, şefa biroului de Cooperare a Elveţiei.

"Rămâne încă mult de lucru de făcut. Moldova este atractivă şi astfel de proiecte fac să devină cunoscută atât în Europa cât şi în lume. Să vină cât mai multă lume aici să se bucure de ospitalitatea oamenilor de aici", a conchis Dafina Gercheva, coordonatoare Rezidentă ONU/ Reprezentant PNUD.

Valoarea totală a proiectului "Dor de Codru" constituie 80 de mii de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu