Donează sânge, dăruieşte sănătate! Zeci de oameni au donat sânge în punctele de colectare din parc (FOTOREPORT)

Embed:

De Ziua Mondială a Donatorului, locuitorii Capitalei au stat la coadă la punctele de colectare a sângelui, instalate de Ministerul Sănătății. Unii au venit şi de la zeci de kilometri distanţă pentru a face o faptă bună.

"Sunt de la sat și am donat opt ani de zile la rând. Apoi am întrerupt, pentru că mă duceam la lucru în străinătate."

"De la 18 ani, din armată încă. Așa, după putință. Nu chiar, dar o dată în an numaidecât."

Printre voluntari s-au numărat și studenți ai Academiei Militare din Chișinău, soldați și salvatori.

"Mă simt foarte bine din mai multe puncte de vedere, cât și fizic, cât și psihologic."

"Am donat și anul trecut, în fiecare an donez. "

La eveniment au venit şi donatorii emeriţi. De-a lungul vieții, ei au dat zeci de litri de sânge și spun că ar mai face-o, dacă vârsta le-ar permite.

"În acești ani, am donat, mai simplu spus, trei căldări de sânge. Pentru fiecare căldare de sânge, îmi dădea câte un Donator emerit al Moldovei. Ultima am primit-o în 1999", a declarat donatorul emerit al Moldovei, Petru Stratulat. 

La îndemnul președintelui Parlamentului, Adrian Cadu, și mai mulţi deputați s-au alăturat acţiunii.

"Eu sper că acest sânge pe care l-am donat azi să scape o viață, adică să fie util pentru cineva", a spus deputatul PDM, Constantin Ţuţu.

Anual, 80 de mii de moldoveni donează sânge. Iar numărul celor care au nevoie de transfuzii este de aproximativ 25 de mii. Aşa că rezervele sunt suficiente.

"Tehnologiile existente astăzi în cadrul Centrul de Transfuzie a Sângelui, cât și în spitale, permit menținerea și stocarea în regim corespunzător a stocurilor de produse sangvine", a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu