Donald Trump vrea să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație

Președintele american Donald Trump ar putea decide să adauge noi țări pe lista celor deja afectate de restricțiile de intrare în SUA prin controversatul său decret anti-imigrație care expiră duminică, transmite AFP, potrivit capital.ro.

Responsabili ai Casei Albe şi ai Departamentului Securităţii Interne au spus vineri că au identificat un număr de ţări care nu pot sau nu vor să se supună controalelor de securitate cerute de SUA pentru intrarea pe teritoriul lor.

Preşedintele american a spus la începutul lui 2017 că are nevoie de o perioadă de 90 de zile de interdicţie pentru cetăţenii din şase ţări musulmane (Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia şi Yemen), precum şi de 120 de zile de interdicţie pentru refugiaţii din întreaga lume, pentru a introduce noi filtre de primire.

Fără a dezvălui noile ţări vizate şi nici numărul lor, oficialii citaţi au spus că un nou decret prezidenţial va introduce o 'gamă' de măsuri care merg de la controale mai ferme — cum ar fi solicitarea de acces la telefoanele mobile sau la conturile de pe reţelele de socializare — la o interdicţie pur şi simplu.

"Obiectivul nu este de a-i împiedica definitiv pe cetăţenii din anumite ţări să vină în SUA. Obiectivul este de a-i proteja pe americani până când guvernele străine se pliază pe cererile noastre şi nu mai reprezintă riscuri pentru securitatea SUA", a explicat Miles Taylor, consilier al secretarului pentru Securitatea Internă.

După cinci luni de procese în justiţie, o versiune modificată a decretului privind migraţia semnat de preşedintele american a intrat în vigoare la 29 iunie. Durata sa de aplicare se încheie în acest weekend, fără a se şti dacă cei 180 de milioane de locuitori ai celor şase ţări vizate vor fi primiţi din nou în SUA.

Cei nouă judecători ai Curţii Supreme a SUA vor examina la 10 octombrie fondul celei mai controversate măsuri a liderului republican.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu