Donald Trump urmează să anunțe sancțiuni economice pentru China. Care este motivul

Donald Trump urmează să anunțe sancțiuni economice pentru China, după ce a a stabilit că țara încurajează furtul și transferul proprietăților intelectuale de la companiile din SUA, scrie libertatea.ro.

Casa Albă a spus că acțiunile vin după ani de discuții pe această temă, dar nu au fost observate schimbări.

Se așteaptă ca acțiunile care vor fi anunțate în cursul zilei de joi să includă taxe suplimentare, precum și alte măsuri. Casa Albă are în vedere impunerea de taxe între 30 și 60 de miliarde de dolari, precum și măsuri care ar limita investițiile chineze în SUA.

Statele Unite ar putea încerca, de asemenea, să depună plângeri la Organizația Mondială a Comerțului.

Cel mai important negociator al comerțului american, Robert Lighthizer, a declarat miercuri membrilor Congresului că SUA încearcă să pună “presiuni maxime asupra Chinei și presiuni minime asupra consumatorilor americani”. El a adăugat că protejarea proprietății intelectuale a fost critică pentru economia Statelor Unite.

Ce se află de fapt în spatele taxelor impuse de SUA?

Un oficial american care a vorbit cu presa în cadrul unui briefing, a declarat că SUA are dovezi că China a impus întreprinderilor să creeze parteneriate locale pentru a intra pe piața chineză, ca o modalitate de a le presa în privința transferului de tehnologie.

Statele Unite au găsit, de asemenea, dovezi că China coordonează investiții în industrii strategice americane și sprijină atacuri cibernetice.

Joi, Ministerul Comerțului din China a declarat că este gata să se riposteze împotriva noilor taxe. “China nu va sta deoparte să privească cum drepturile și interesele sale legitime vor fi atacate. Vom cu siguranță toate măsurile necesare pentru a ne apăra cu fermitate drepturile și interesele”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Wall Street Journal, China se pregătește să aplice taxe unor domeniu care reprezintă bazinul de sprijin al președintelui Trump. Acestea ar include taxe pentru exporturile de produse agricole din statele situate în centrul SUA – Indiana, Illinois, Iowa, Missouri, Nebraska și Kansas.

China a spus anterior că nu va mai fi nici un câștigător într-un război comercial între cele două țări și a cerut ca ambele părți să rămână calme. În schimb Trump a scris că “războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat”. Dar secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat recent că președintele “nu încearcă să înceapă un război comercial”.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu