Donald Trump a primit premiul "Minciuna Anului 2015". Ce declaraţii controversate a făcut magnatul

Declarațiile făcute anul acesta de politicianul american republican, Donald Trump, aspirant la președinția SUA, i-au adus premiul "Minciuna Anului 2015", oferit în fiecare an de site-ul PolitiFact, care analizează cât adevăr se regăsește în comentariile oamenilor politici, consemnează marți agenția EFE.

Acest site a studiat 77 de declarații ale controversatului magnat imobiliar și a apreciat că 76% dintre ele sunt total sau parțial neadevărate, potrivit Agerpres.

În top figurează o afirmație din discursul său din luna iunie prilejuit de lansarea candidaturii pentru investitura republicană, Trump sugerând atunci că imigranții mexicani veniți în SUA sunt violatori și criminali încurajați de guvernul de la Ciudad de Mexico să treacă granița pe teritoriul american, afirmație ce a provocat o intensă polemică.

Dar, conform analizei PolitiFact, nu există nicio dovadă care să ateste o implicare a guvernului mexican în trimiterea unor imigranți ilegali în SUA, iar aceștia din urmă vin acolo motivați în principal de dorința de a-și găsi un loc de muncă.

Alte minciuni ce i-au mărit șansele de a primi acest premiu sunt o declarație în care afirmă că după atacurile teroriste de la 11 septembrie a văzut la New Jersey "mii de oameni sărbătorind" prăbușirea turnurilor gemene, precum și o alta în care susține că 81% dintre albii uciși în SUA sunt victime ale criminalilor de culoare, procentul real fiind de 15%.

Conform PolitiFact, Donald Trump folosește în declarațiile sale din campania electorală o tehnică denumită 'hiperbola adevărată', după care s-a ghidat și în afacerile sale imobiliare și care se bazează pe ideea că "o mică exagerare nu face niciodată rău".

Dar dincolo gradul de adevăr din declarațiile sale, acestea provoacă adesea controverse, cum a fost cazul recentei propuneri prin care a cerut interzicerea accesului în SUA pentru toți musulmanii. Cu toate acestea, Donald Trump este în continuare favoritul primarelor republicane pentru alegerile prezidențiale ce se vor desfășura anul viitor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu