Doliu național în Ucraina. Oamenii comemorează victimele atacului produs în Mariupol

Embed:

Doliu național în Ucraina, în memoria celor aproape 30 de civili care au murit ieri, în urma unui atac al separatiștilor în orașul Mariupol. Între timp, Alianța Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite au somat Rusia să înceteze de urgență să-i sprijine pe rebelii din Ucraina. 

Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a comemora victimele celui mai recent atac produs în estul Ucrainei.

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a recunoscut că separatiștii proruși au declanșat bombardamentele, pentru a cuceri această localitate strategică şi port la Marea Azov.

Totodată, administrația de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

"Rusia a încălcat valorile de bază ale dreptului internațional și ale umanității. Lor nu le este rușine de nimic", a declarat prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Președintele Petro Poroșenko a calificat atacul cu rachete de la Mariupol drept un atentat terorist. El a mai menționat că cei vinovați trebuie judecați la Haga și la Curtea Penală Internațională.

"Astăzi, pot să declar că toată lumea susține Ucraina. Răul trebuie pedepsit fără rezerve. Noi vom iniția negocieri în formatul de la Geneva, cu participarea Statelor Unite, a Uniunii Europene, a Rusiei și a Ucrainei", a precizat preşedintele Ucrainei.

Bombardamentele cu rachete de tip Grad au vizat mai multe cartiere rezidențiale din Mariupol. Primăria localității a anunțat că aproape 70 de case au fost distruse, iar o rachetă a căzut într-o piaţă.

Mariupol este singurul oraș mare din estul Ucrainei, care se mai află sub controlul forțelor guvernamentale.

Înainte de atacul de la Mariupol, din vina separatișților, la Donețk au murit opt oameni, spun autoritățile ucrainene. Potrivit unui raport difuzat de OSCE, aceștia au fost uciși de un obuz, care a lovit o stație de troleibuz.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu