DOLIU în țara noastră! A murit scriitorul Petru Cărare

Embed:

Cunoscutul scriitor Petru Cărare s-a stins din viaţă azi dimineaţă, la vârsta de 84 de ani. Informația a fost confirmată pentru Publika.Md de către Mihai Cimpoi.

Scriitorul era foare bolnav și era imobilizat la pat. În ultimii ani, Petru Cărare a dispărut din viaţa publică. 

PUBLIKA.MD amintește că Petru Cărare a fost unul dintre cei mai mari scriitori satirici şi umoriști din spaţiul dintre Nistru şi Prut. S-a născut pe 13 februarie 1935 în Zaim, judeţul Tighina. A fost cunoscut pentru creaţiile sale pentru copii, dar și  pentru parodii și epigrame. 

A lucrat la diverse publicaţii periodice ("Tinerimea Moldovei", "Cultura Moldovei", "Chipăruş" ş.a.), a fost redactor la Editura "Şcoala sovietică"; secretar literar la Teatrul "Luceafărul" director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova. Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice "Soare cu dinţi" (1962), urmat de "Trandafir sălbatic" (1965), în care condamnă viciile sociale. Apariţia vijelioasă a parodistului zeflemitor care ia în ţepi regimul n-a convenit şi el este trimis "în surghiun" la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul "Umbra Domnului" şi arestată cartea "Săgeţi". Sriitorul a semnat volumele "Zodia musafirului", "Oglinzi", "Parodii şi epigrame", "Peniţa şi bărdiţa", "Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme", "Fulgere basarabene", precum şi cărţi pentru copii, traduceri din poezia rusă şi universală.