DOLIU în România! Regele Mihai I s-a stins din viaţă. "Va rămâne un simbol al curajului, un model de noblețe, demnitate şi modestie"

Embed:

Doliu în întreg spaţiul românesc. Regele Mihai I a încetat din viaţă, la vârsta de 96 de ani. Majestatea sa s-a stins la ora 13:00, la reşedinţa sa din Aubonne, Elveţia. Până în ultima clipă, la căpătâiul suveranului a stat Alteţea Sa Regală, Principesa Maria.

La scurt timp după anunţarea decesului, au început să vină mesaje de condoleanţe. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a aflat vestea în timp ce participa la o şedinţă cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti. Liderul de la Cotroceni a solicitat să fie ţinut un moment de reculegere în memoria suveranului. Premierul român, Mihai Tudose, a scris pe o reţea de socializare că ţara sa se desparte îndurerată de Regele Mihai, care era un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate ce a marcat puternic istoria României.

Solidar cu Familia Regală este şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe pagina sa de facebook, oficialul a scris că a aflat cu mare tristeţe despre moartea Majestății Sale Regele Mihai l a României şi că este profund îndurerat. El a mai adăugat că suveranul a fost un om irepetabil, care a lăsat o amprentă adâncă în istoria țării. 

Îndurerat de moartea Regelui Mihai este şi premierul Pavel Filip. Tot pe Facebook, oficialul a scris că Majestatea Sa va rămâne în conştiinţa noastră drept un simbol al curajului şi un model de noblețe, demnitate şi modestie. Potrivit şefului Executivului, nu doar România, dar şi întreaga Europă au pierdut o mare personalitate. 

Regele Mihai a suferit de leucemie, o boală grea şi incurabilă. Diagnosticul i-a fost pus acum un an, iar de atunci, suveranul s-a retras din viaţa publică. În data de 6 noiembrie, suveranul era deja foarte slăbit, , iar a doua zi, a fost spovedit şi împărtăşit de un cleric trimis de mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.

Regele Mihai Întâi va fi înmormântat conform rangului şi meritelor sale. Anunţul a fost făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, care a precizat că de acest lucru se va ocupa Guvernul de la Bucureşti. Programul funeraliilor va fi făcut public mâine după o întâlnire între reprezentanţii Executivului din România şi cei ai Casei Regale.

Corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi adus în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării. Sicriul va fi depus în holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal. Suveranul va fi înmormântat la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, acolo unde anul trecut a fost înhumată și soţia sa, Regina Ana. Până atunci însă toţi doritorii sunt invitaţi să transmită gânduri de compasiune familiei regale. Pentru asta, pe parcursul a 40 de zile vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta. Mâine, începând cu ora 18:00, la Catedrala "Sfânta Teodora de la Sihla" din Chişinău va fi oficiată o slujbă de pomenire în cinstea suveranului român.

Regele Mihai I a fost ultimul monarh al României și singurul șef de stat din perioada celui de-al doilea război mondial rămas în viață. A domnit în două rânduri, în perioadele 1927-1930 și 1940-1947.

Mihai I al României a devenit rege înainte să împlinească șase ani. S-a întâmplat în 1927, după moartea bunicului Ferdinand. Tatăl său, regele Carol al II-lea, a renunțat la tron, în urma unei relații amoroase extraconjugale, care a ieșit cu scandal. Pentru că Regele Mihai era minor, țara a fost condusă de o regență. S-a întâmplat doar până în 1930, când tatăl său a revenit în România, l-a detronat și a redevenit rege.

Mihai I a revenit la conducere în 1940, la 19 ani după abdicarea tatălui său. Carol al doilea a renunțat din nou la tron și a plecat în Portugalia. Prerogativele noului rege au fost limitate. În realitate, România a fost condusă de generalul Ion Antonescu. Acesta a decis să intre în război de partea Germaniei Naziste, în încercarea de a recupera Basarabia și Bucovina de Nord. Regele a aflat de acest lucru de la radio.

După ce a redobândit aceste teritorii, Mihai întâi nu a fost de acord cu înaintarea trupelor române peste Nistru, în interiorul URSS, alături de armata germană. În august 1944, suveranul a hotărât să treacă de partea aliaților, iar Antonescu a fost arestat. Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947, sub amenințarea că în caz de refuz vor fi uciși o mie de tineri arestați de comuniști.

Astfel, Regele Mihai a fost izgonit din România, acesta stabilindu-se în Marea Britanie. Proprietățile Familiei Regale au fost confiscate, iar membrilor acesteia le-a fost retrasă și cetăţenia. Potrivit istoricilor, Regele Mihai a fost unul din cei mai săraci monarhi în exil.

Ulterior, s-a stabilit în Elveția. A lucrat ca pilot și chiar a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate. A revenit în România abia în 1990 însă nu pentru mult timp. I s-a permis să intre în țară, dar a fost expulzat în 24 de ore. Fostul suveran și-a recăpătat cetăţenia română în 1997.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu