DOLIU: Autorul stemei naționale și a leului moldovenesc, Gheorghe Vrabie, s-a stins din viață

Embed:

Artistul plastic, Gheorghe Vrabie s-a stins din viață, la vârsta de 77 de ani, la doar zece zile de la aniversarea acesteia. Maestrul a murit în această dimineață acasă din cauze naturale.

Printre lucrările lui Gheorghe Vrabie se numără și stema națională a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc.

Potrivit artistului prin vulturul reprezentat pe stema națională, el a dorit să sublinieze latinitatea originii poporului moldovenesc.

Născut în data de 21 martie 1939, în județul Bălți, Gheorghe Vrabie a studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „Ilya Repin” din Sankt Peterburg, în perioada 1962-1967.

Pe parcursul anilor, el a reprezentat mai multe volume din literatura romană și universală, interesul artistului fiind îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. 

Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru, a realizat mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate, în așa orașe ca București, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratislava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv. 

Gheorghe Vrabie a fost și deținătorul celei mai înalte decorații de stat a Republicii Moldova, "Cavalerul Ordinului Republicii", primită în 2010.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu