Doi sateliţi au fost pe punctul de a se ciocni. Cât de aproape au fost

Doi sateliţi au fost pe punctul de a se ciocni în orbita Pământului, trecând la doar câţiva zeci de metri unul de celălalt, existând riscul generării a mii de fragmente de "gunoi spaţial", arata sciencefriday.

Unul dintre sateliţi aparţinea Forţelor Aeriene Americane şi fusese lansat în 1967. Iar cel de-al doilea era un satelit al NASA, rămas fără combustibil în 1983. 

Cele două obiecte orbitează Pământul cu aproximativ 52.786 kilometri pe oră şi în situaţia în care s-ar fi ciocnit, există riscul creării unui câmp de "gunoaie spaţiale" care să persiste timp de decenii.

În cele din urmă, cei doi sateliţi au trecut la doar 47 de metri unul de celălalt.

Doar pe orbita inferioară a Pământului (2.000 de kilometri) se află peste 3.000 de sateliţi scoşi din uz şi zeci de milioane de bucăţi din alte dispozitive spaţiale. O parte a acestor dispozitive au fost distruse chiar intenţionat (ex. China), lucru care nu a făcut altceva decât să polueze şi mai multe orbita planetei.

Însă viteza pe care aceste obiecte o au poate ajunge şi la câţiva zeci de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, poate distruge sateliţii şi navetele care sunt lansate în spaţiu sau pot chiar ucide astronauţii. 

În decembrie 2019, Agenția Spațială Europeană (ESA) a inițiat un proiect la capătul căruia vă fi construit un roboţel cu care să cureţe o parte a celor aproximativ 128 de milioane de gunoaie spaţiale.

În acest moment, în jurul Pământul se află peste 1.000 de sateliti cu diferite roluri, scrie b1.ro

loading...

Lasă un comentariu