Doi poliţişti din Canada, concediaţi după ce au mâncat ciocolată cu marijuana, furată în timpul unei percheziţii

Doi poliţişti canadieni au fost concediaţi şi sunt judecaţi pentru distrugere de probe şi obstrucţionarea justiţiei, pentru că - în luna ianuarie - au fost cuprinşi de atacuri de panică, după ce au mâncat ciocolată cu ulei de cannabis, şterpelită în timpul unei percheziţii.

Un dosar compromis, şapte suspecţi eliberaţi şi un poliţist pensionat pentru că s-a lovit cu capul de asfalt este bilanţul întâmplării. Între timp, în Canada a fost legalizat consumul recreaţional de marijuana, scrie gandul.info.

Judecătorul Mary Misener l-a caracterizat pe ofiţerul de Poliţie Vittorio Dominelli drept un "mare idiot", al cărui comportament protesc a avut un profund impact asupra opiniei publice. El este judecat pentru alterarea probelor dintr-un dosar, care a dus la eliberarea a şapte suspecţi acuzaţi că deţineau un adevărat laborator de prelucrare a marijuanei, scrie thestar.com. 

Pe 27 ianuarie, împreună cu partenerul său Jamie Young, el fusese trimis să pună în aplicare un mandat de percheziţie la Community Cannabis Clinic din Toronto. În timp ce Young sigila locaţia, Dominelli a arestat şapte persoane şi a înregistrat probele descoperite, printre care mai multe tablete de ciocolată cu alune infuzată cu ulei de cannabis.

Doar că, în procesul verbal, cantităţile diferă de cele găsite în realitate, ceea ce a dus ulterior la eliberarea suspecţilor şi anularea acuzaţiilor împotriva lor.

În cele şase ore cât a durat acţiunea lor, poliţiştii nu au rezistat ispitei şi au şterpelit câteva tablete din ciocolata cu ulei de cannabis. După ce i-au dus pe suspecţi la secţie, ei au fost trimişi să supravegheze un bar din Toronto.

Timp de două ore, în care au stat cu ochii pe cei care intrau sau ieşeau din local, Dominelli şi Young au început să discute ce s-ar întâmpla dacă ar gusta din ciocolata furată de la acţiunea anterioară. Şi s-au hotărât să încerce. Când drogul şi-a făcut efectul, cei doi au devenit paranoici. Dominelli a cerut ajutor prin staţie colegilor, iar Young a sunat la numărul de urgenţă 911, solicitând o ambulanţă.

Când au sosit la faţa locului, poliţiştii şi medicii au mai găsit maşina de Poliţie goală şi doar o parte din lucrurile celor doi, alături de staniolul ciocolatei mâncate şi de alte două tablete încă neatinse.

Panicat că o să leşine sau chiar va muri, Dominelli o luase la fugă pe stradă, iar Young plecase aiurea prin oraş, fiind găsit după câteva ore. Probele de sânge recoltate de la cei doi au confirmat prezenţa în sânge a unei mari cantităţi de THC (substanţa psiho-activă conţinută de marijuana).

Colac peste pupăză, unul din poliţiştii veniţi în ajutor - o femeie - a alunecat pe gheaţă şi s-a lovit puternic la cap. În urma traumatismului, are şi în prezent probleme de vedere şi vorbire şi a trebuit pensionată.

Fiecare poliţişt mâncase câte 4 pătrăţele din tableta de ciocolată cu marijuana.

"Parcă l-a lovit în moalele capului o grămadă de cărămizi," a descris avocatul apărării la proces efectul drogului asupra lui Vittorio Dominelli.

Cei doi poliţişti nu mai consumaseră marijuana în viaţa lor.

"Credeau că ciocolata va avea un efect minor asupra lor. Nu-şi imaginau ce vor păţi de la o cantitate atât de mică. După 20 de minute, cei doi au început să transpire puternic, simţeau că leşină şi au intrat în panică, speriaţi că vor muri."

Avocatul apărării a încercat să explice judecătorului că poliţiştii au realizat ulterior prostia imensă pe care au făcut-o şi au depus eforturi să-şi îndrepte greşeala. Magistratul n-a fost de acord cu apărătorul.

"Comportamentul lor nu denotă doar prostie, având în vedere impactul întâmplării în opinia public," a apreciat judecătorul Mary Misener.

După o anchetă internă, cei doi poliţişti au fost concediaţi. Dominelli (36 de ani) este căsătorit şi are trei copii şi lucra în Poliţie de 13 ani. Young avea doar 2 ani şi jumătate experienţă.

Ironia sorţii face că în prezent, când foştii poliţişti îşi aşteaptă sentinţa, consumul de marijuana în scop recreativ a fost legalizat în Canada.

Din 27 octombrie, orice canadian în vârstă de peste 18 ani poate cultiva, deţine şi consuma legal marijuana.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu