Doi funcționari electorali, blocați de grănicerii transnistreni la postul de control Varniţa. Aveau asupra lor două laptopuri pentru alegeri

Embed:

Doi funcţionari electorali au fost opriţi la postul mixt de control, situat la ieșirea din satul Varnița, raionul Anenii Noi.

Mai exact, este vorba despre preşedintele şi secretarul secției de votare cu numărul 48/10 din oraşul Anenii Noi pentru regiunea de Est, dar şi şoferul maşinii cu care aceştia se deplasau.

Cele trei persoane reveneau de la Chişinău unde au participat la un seminar de instruire privind alegerile de duminică. 

Potrivit Inspectoratului de poliție Căușeni, aceştia au fost stopaţi, verificaţi şi luaţi la întrebări de către grăniceri, care le-au confiscat două laptop-uri.

Calculatoarele au fost oferite de autoritatea electorală în perioada alegerilor parlamentare.

Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, laptop-urile conţineau datele despre alegători, ce poartă un caracter personal.

"Calculatoarele urmează să fie date la expertiză, la colegii noștri ca să facă un audit cibernetic, să vadă dacă a fost făcută o ingerință în această tehnică şi dacă au fost sustrase date cu caracter personal. Obiectivul de bază a fost această provocare şi în același timp să obțină datele cu caracter personal. Urmează să stabilim cu certitudine după ce vom petrece expertiza şi vom stabili toate circumstanțele", a precizat Gheorghe Cavcaliuc.

Cei trei se află acum la postul mixt de control, unde a ajuns şi şeful Inspectoratului de Poliţie Bender, împreună cu grupul operativ.

Despre incident a fost anunţată şi misiunea OSCE care a intervenit în acest caz şi grănicerii au restituit calculatoarele. 

Misiunea OSCE împreună cu procurorii urmează să examineze situaţia, iar ulterior forţele de ordine vor da o apreciere juridică a acestui caz. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu