Doi ex-miniștri ai Apărării spun cum poate Armata Națională să devină sută la sută profesionistă

Armata Naţională a Moldovei trebuie să devină sută la sută profesionistă. Opinia aparține invitaţilor emisiunii Fabrika din această seară, care au menționat că pentru realizarea acestui scop sunt necesare resurse financiare impunătoare, dar şi voinţă politică. 

"Pentru anul 2014-2015, toate ţările au bugetul militar în creştere. Nu cunosc situaţia de la noi, dar bugetul nostru nu doar că nu e îndeajuns, ci e de râs, acoperă doar necesităţile vitale ale armatei noastre. Cred că suntem locul patru de la coadă la acest capitol", a declarat fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa.

Întrebat fiind, ce sumă ar trebui alocată pentru susţinerea financiară a forţelor armate şi pentru pregătirea militară, Vitalie Marinuţă a menționat un procent neînsemnat din PIB.

"La noi, 50 la sută din armată este profesionistă, mai râmâne de lucrat. Sper că în 2020 armata va fi sută la sută pregătită. Din 2015, eu aş propune ca 0,5 procente din PIB să fie alocate armatei, iar când vom ajunge la 1% atunci vom fi capabili să restabilim toată tehnica Armatei Naţionale", a enunţat Marinuţa.

Totodată, fostul oficial a subliniat că orice modificare în sistemul forţelor armate depinde şi de voinţa politică a celor de la guvernare.

"Dacă vrem armată de un leu, atunci investim un leu. Dacă vrem o armată profesionistă, trebuie să investim mai mult. Desigur, totul depinde de voinţa politică, chiar şi alocarea resurselor financiare depinde de acest lucru", a adăugat Marinuța.

Acceaşi părere o împărtăşeşte şi un alt ex-ministru al Apărării  Victor Gaiciuc.

"S-au făcut câteva schimbări, însă procesul a început să frâneze din cauza finanţării proaste. Cu părere de rău asta e, aşa e economia noastră", a spus oficialul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu