Doi elevi au inventat un aparat care absoarbe fumul de ţigară AFLĂ DETALII

Embed:

Invenţie contra unui viciu. Asta au făcut doi elevi de 17 şi 18 ani din Ştefan Vodă. Alexandru şi Valeriu au creat un aparat care absoarbe fumul de ţigară. În aşa fel, fumătorii pasivi sunt protejaţi de toxine. Invenţia are şi un nume sugestiv: Fumeco, adică "fum" şi "ecologie".

Ceea ce pe mulţi îi omoară, pentru alţii a devenit sursă de inspiraţie. Aşa s-a întâmplat şi cazul celor doi elevi din clasa a XI-a din oraşul Ştefan Vodă, Valeriu şi Alexandru. Lupta cu fumatul i-a făcut să creeze un aparat care îi protejează pe nefumători.

"Primul ventilator absoarbe fumul de ţigară expirat de către fumători. Aceasta este scrumiera, la fel înzestrată cu un ventilator mai mic. Când se scrumează sau când ţigara pur şi simplu stă în scrumieră şi este aprinsă, fumul ca să nu se ridice în sus, este absorbit înăuntru", spune Alexandru Caliman.

Crearea aparatului le-a luat săptămâni întregi. Uneori nici nu reuşeau să se pregătească pentru ore.

Aparatul are 30 de centimetri şi poate fi instalat uşor în încăperile unde se fumează. Evident, că dacă s-ar produce în condiţii industriale, Fumeco ar fi mult mai performant.

Potrivit celor doi elevi, materialele sunt cele mai accesibile şi ieftine: folie de aluminiu pentru a preveni arderea scrumierei. Ventilatoarele sunt folosite de la calculatoare, un întrerupător, bec,  filtrele sunt din cărbune activat. "Ne-am gândit  să o facem să fie mai accesibilă, pentru că asemenea dispozitive există, dar ele sunt la un nivel primitiv, adică sau sunt mari, sau sunt mai mici şi sunt foarte costisitoare şi nu-şi face efectul", spune Valeriu.

Prietenii băieţilor spun că au mare noroc de aşa colegi de clasă. Mai ales că pot apela la ei după ajutor ori de câte ori au probleme cu tehnica. Mai mult, cum ideile costă scump, cei doi inventatori spun că-şi vor patenta lucrarea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu