Doi arbori solari vor fi instalaţi pe strada Pietonală şi pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Capitală

Doi arbori solari vor fi instalaţi pe strada pietonală Eugen Doga şi pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Capitală în primăvara anului viitor. Locațiile au fost propuse de chişinăuieni, care ulterior au fost aprobate de Primăria municipiului.

Cetăţenii trebuiau să propună locuri publice cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile.

Arborii vor acumula lumina soarelui şi o vor transforma în energie. Sub un asemenea copac ne vom putea nu doar odihni, dar şi încărca telefonul şi accesa Internetul gratuit. Unul dintre cei doi arbori va fi instalat în zona Ministerului Finanţelor. Trecătorii spun că un astfel de proiect este binevenit..

"Tinerii o să treacă pe aici şi se vor relaxa mai mult. Aici e chiar o atmosferă foarte plăcută. Chiar de-i iarnă o să vină să se încălzească la un ceai".

"Des se întâmplă momente când suntem cu telefoanele deconectate şi de parcă ar fi deconectat de la toată viaţa şi de asta este binevenit. Văd că este spaţiu respectiv ceea ce se face pentru noi este cu nota zece apreciat".

"Referitor la curăţirea aerului este foarte spaţios pentru noi ca să-l curăţim totalmente în oraş, ne trebuieşte practic peste fiecare două sute, trei sute de metri un aşa un arbore. Atunci da, vom avea succes".

Şi localnicii care se plimbă pe aleea bulevardului Mircea cel Bătrân se arată încântaţi de iniţiativa autorităţilor. Pe lângă faptul că sunt surse de energie ecologică, copacii neobișnuiţi au şi funcţia de lanterne, care asigură şi iluminatul stradal.

"Dacă vor fi amplasate scaune în jur se poate de odihnit, seara luminaţii, tinerii îşi vor încărca telefoanele, este bine".

Dacă o să solară deja este mai bine, va fi o economie pentru energie şi mai bine pentru oameni nu vor avea atâtea cheltuieli. Ciocana este foarte mult tineret. Zicem că e un raion nou.

Asemenea copaci ECO deja se regăsesc în Dubai, Franţa şi Maroc. Instalarea arborior solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Costul proiectului se ridică la 20.000 de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu